Много художници твърдят, че влагат кръвта, потта и сълзите си в творбите си, но Винсънт Кастилия го прави наистина – рисува картини със собствената си кръв, предаде Ройтерс.

Кастилия е открил изложбата "Възкресение" в Сохо, Манхатън", включваща негови произведения от последните 10 години. Всички те са нарисувани със собствената му кръв.

В свое интервю 30-годишният художник споделя, че първите му експерименти да рисува по този нетрадиционен начин са наложени от желанието му да бъде свързан с творбите си на "възможно най-лично ниво".

Човешката кръв съдържа железен оксид - пигмент в състава на много традиционни бои, обяснява Винсънт Кастилия. Той допълва, че досега обществената реакция на творбите му е изключително позитивна, но не изключва вероятността някои хора да възприемат рисуваните с кръв картини като зловещи.

В процеса на творене Кастилия първо подготвя скица с графит. След това художникът извлича достатъчно "боя", за да потопи четките в собствената си кръв и да създава сюрреалистични картини. Най-често Винсънт Кастилия рисува човешки тела в известна степен на разложение и ги комбинира с абстрактен фон.

Най-големите и детайлни картини отнемат на художника над три месеца. Цената на "кървавите" творби варира между 950 и 26 000 долара.