Най-известният от японските съвременни писатели Харуки Мураками е сочен за фаворит от лондонските букмейкъри за спечелването на Нобеловата награда за литература тази година.

Мураками оглавява листите на сайта за залагания Ladbrokers.com и на Unibet Group. Агенцията отбелязва, че не за първи път популярният японски автор води в списъка на евентуалните бъдещи носители на Нобеловия приз. Кой автор ще бъде удостоен с най-престижното отличие в света на литературата ще стане ясно идния месец.

Мураками, който посвещава времето си на Япония и на пътуванията си в чужбина, където често твори, е романист, чието творчество отвежда читателя на пътешествия, отвеждащи го в един фантастичен свят.

Всяка поява на нова творба на този 64-годишен писател, привърженик на маратоните, предизвиква невиждана вълна от ентусиазъм сред японските му читатели, още повече, че неговите публикации не са толкова чести.

Последният му роман "Безцветният Тасаки Цукуру и годината на поклонничеството му" бе издаден през месец април тази година и достигна продаден тираж от над 1 милион екземпляра в Япония.