Само с няколко кликвания на компютърната мишка Google Art Project позволява на потребителя на интернет да се разходи виртуално из залите на 151 от най-големите музеи в света и да се полюбува на колекциите в Музея на златото в Богота, шедьоврите в Музея на модерното изкуство в Сан Франциско и съкровищата в Националния музей в Делхи.

Google Art Project, лансиран преди година, предлага да се видят 32 хил. творби с висока резолюция. Потребителят на интернет е поканен на виртуално посещение в музеи в 40 страни благодарение на технологията "Стрийт вю".

За да се отбележи втората годишнина на Google Art Project, бе избран парижкият музей Орсе, който притежава най-голямата колекция от творби от импресионисти в света. Орсе е сред шестте френски музея, които се присъединиха към Google Art Project – най-големия виртуарен музей в света.

Останалите пет са музеят Л'Оранжри, музеят на кея Бранли, музеят Фонтенбло, музеят Шантийи и музеят Версай. Лувърът и центърът "Помпиду" все още не са се включили в Google Art Project.

Любителите на изкуството имат възможност отблизо да видят текста на "слънчевия камък" – календара на ацтеките, в Мексико и шедьовъра на поантилизма "Неделен следобед на остров Гран Жат"от Жорж Сьора.