Фронтменът на анархичната пънк банда "Секс пистълс" Джони Ротън ще бъде отличен за цялостния си принос в музиката и ще получи наградата "музикална икона" от британската организация за музикални права BMI.

Досега 57-годишният певец на този състав от 70-те години на миналия век категорично отказваше да получава каквито и да било призове. Истинското име на Джони Ротън е Джон Лайдън. След отличаването му с наградата той ще може да бъде наричан и Джони Айкън.

Тържествената церемония по награждаването на музиканта ще се състои в Лондон на 15 октомври. Ротън с незабравимата си оранжева щръкнала коса и "Секс пистълс" бяха основоположниците на пънк движението във Великобритания с разтърсващи хитове като
"Pretty Vacant" и "Anarchy in the UK".

Те бяха вдъхновение за много музиканти, разбунтували се срещу истаблишмънта. Ротън и бандата му оказаха силно влияние върху музиката, модата и изкуството, изтъкнаха организаторите в мотивите за награждаването му. Лайдън не коментира отличието, но по всичко личи, че ще го приеме.

Това негово решение ще контрастира с отказа му през 1996 година, да бъде въведен, заедно с групата си, в l в американската Зала на славата на рокендрола, която той нарече колоритно "петно от мочка".