Италианският композитор Енио Мориконе е заявил, че отказва по-нататъшно сътрудничество с американския режисьор Куентин Тарантино.

По думите на Мориконе, режисьорът използва музиката във филмите си без каквато и да било логика и затова с него е трудно да се работи. Композициите на Мориконе са включени в саундтрака на 4 филма на Тарантино: "Убий Бил" и "Убий Бил 2", а също "Гадни копилета" и "Джанго без окови".

Композиторът подчертава, че когато Тарантино му предложил да работи над саундтрака на "Джанго без окови", той отвърнал, че няма време. В резултат Тарантино използвал в уестърна три композиции, които Мориконе е написал преди. Специално за лентата композиторът е подготвил само една песен - "Ancora Qui".

Мориконе е казал още, че е гледал "Джанго без окови" и филмът не го е впечатлил. Според композитора в лентата има прекалено много кръв.

Лентата "Джанго без окови" беше пусната по кината през декември 2012 година. Филмът бе с 5 номинации за "Оскар" и получи две статуетки – за оригиналния сценарий на Тарантино и за поддържащ актьор – Кристоф Валц.

Композиции на Енио Мориконе звучат в повече от 500 игрални и телевизионни филма, сред които сериалът "Октопод" и филмът "Добрият, лошият и злият".