Срещаме се с Добрин Петков, който най-добре може да ни каже що е то EASA и има ли почва у нас. Младежът е един от двамата координатори на Европейската студентска асамблея за архитектура, така че целите сме слух!

Какво е EASA?
Това е платформа на прогресивно настроени студенти по архитектура от 45 държави в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес 400 бъдещи архитекти се събират в различна страна от континента, за да споделят знания и опит, да експериментират с елементите на архитектурния образ, да търсят отговори на въпросите, които съвременното общество задава на архитектурата, както и да повдигат въпроси за развитието на архитектурата в бъдеще. Социалните контакти, културният обмен и запознанствата остават безценни.

Koга се случва EASA?
Срещите са през лятото като имат тема и това е проблем от съвременната архитектура. В рамките на две седмици се провеждат работилници от различно естество (конструктивни, теоретични, смесени и други), лекции и изложби, с които студентите изследват проблема и търсят неговите отговори. Всяка държава от платформата има национални координатори, които организират конкурс за избирането на участниците за лятната среща.

Каква беше задачата, с която нашите студенти трябваше да се справят, за да продължат участието си в EASA 2012?
Конкурсът е на тема “Изоставени пространства” (Wastelands). Задачата най-общо казано е да се намерят такива пространства на територията на София и да се направи предложение как те да бъдат използвани отново, като не е задължително да се запази първоначалната им функция.

Кои са студентите, които победиха на местния етап?
Това бяха предимно студенти от Университета за Архитектура, Строителсто и Геодесия (УАСГ – Марта (5 курс), Венияна (5 курс), Боря (4 курс), Дияна (3 курс), както и Адриана от ВСУ "Любен Каравелов” (5 курс). Жури на конкурса бяха арх. Георги Станишев и арх. Милена Металкова от УАСГ. Предложенията не бяха обаче много, което беше леко разочароващо.

С какво проектите им бяха по-интересни?
Петимата победители определено демонстрираха по-абстрактна и смела идея, което се търсеше като цяло, защото беше ясно, че тези проекти няма да се реализират реално, а просто търсехме у участниците полет на въображението. Защото няма нищо лошо да си харесаш градинката пред вас, защото е занемарена и искаш да създадеш проект за облагородяването й, но това би трябвало да се случва в реалния живот, а не на ниво конкурс.

Какво предстои за победителите отсега нататък?
Сега предстои да дойде моментът, в който да пристигнат във Финландия на 15 юли, като ще останат за асамблеята до 29 юли. А там нещата протичат по следния начин… Организаторите от Финландия още отсега са избрали уъркшопите, който ще се проведат в рамките на двете седмици, като са около 25-30 на брой. През първия ден, след пристигането и настаняването, всеки един участник от EASA си избира един уъркшоп, в който да участва, като обикновено има презентации, за да могат тюторите да представят уършопите, които ще водят за студентите. До вечерта всеки един от тях трябва да си избрал една от опциите и да се е записал за работа в уършопа.

Какво преставляват уършопите?
Те са от всякакво естество – има конструктивни, с които се създават павилиони, до съвсем малки, които използват миниатюрни елементи за намеса и влияние в градската среда. Има експериментални и чисто теоретични, наблюдаващи различни намеси в града.

Каква е темата на тазгодишното издание на EASA и с какво ще е по-различно от предходните?
Мястото тази година е много интересно, тъй като се намира в централна градска среда, но представлява едни големи изоставени пост-индустриални сгради и територии. Това усещане и напрежение, че там трябва да се случи би провокирало и стимулирало креативното мислене на всички участници. Местото представлява една огромна територия, с която можем да направим абсолютно всичко, тъй като имаме разрешение от общината за това.

Там ли ще живеят участниците?
Да, в една от изоставените сгради. Но там има много халета и сгради, които ще се ползват с различно предназначение – една ще е парти арена, други ще са за провеждане на уъркшопите, трета ще е за хранене и т.н. Всяка държава има седем студенти-участници, което сумарно включва петима студенти и два координатори. Държави, които са били бивш организатор или бъдещ такъв има по-големи квоти за участници. Общия брой на студентите е около 400 души от близо 45 страни от цяла Европа. По този начин участниците споделят по между си много различен начин на мислене и на подходи към архитектурата. Получава се истинско обогатяване.

За финал, кое е най-якото нещо в EASA?
EASA е едно общество, в което границата между организатор, тютор и участници е напълно размита, тъй като те искат и правят едно и също нещо и всеки е абсолютно равнопоставен. Толерантността е на невиждано ниво и дори и някой да излезе гол пред останалите, те ще му се усмихнат. Никой там няма проблем с това всеки да се изявява както намери за добре и да бъде себе си до краен предел. Затова участвайте и ще намерите нови 400 приятели, който ще ви помогнат да намерите себе си.

За да получите повече информация или за да се свържете с ЕАSA България, използвайте [email protected].