За всички почитатели на хубавия хард рок, ще ви срещнем с една легенда – Джоуи Темпест – емблематичният вокалист на Europe. За всички, които са пели “The Final Countdown” с пълно гърло – следващите минути са само за вас. Седмица преди концерта в София на 15 юни, музикантът разказва за причините за разпада на групата, за отминалата слава и най-щурата знаменитост.

"The Final Countdown” направи Europe легенди. С над 20 млн. продадени албума по цял свят, те се превърнаха в една от на-успешните рок групи на 80-те. От излизането на песента са минали точно 26 години. И както често се случва, на върха на славата си, през 1992 г., те решиха да се разделят. За щастие, през 2003 г. Europe окончателно се събраха. Сред най-известните групи, с които са свирили са Guns N’ Roses, Def Lepard и Bon Jovi.

Защо се разделихте?
Като се връщаме назад, виждаме колко ни е бил необходима тази почивка. Джон Норум се премести в Лос Анджелис, започна да пише много повече, страхотен е, върна се с нов, свеж образ. Аз ходих по концерти, слушах албумите на други музиканти и научих много за писането на текстове и с това допринесох към новите Europe. Другите от групата ходиха на турнета с Глен Хюз и записаха албуми. Всички се върнахме с нова енергия, опит и знание. Това правим и сега. Имаме четири нови албума. За пръв път имаме дълбочина – през 80-те бяхме по-повърхностни, а като че ли сега се доближаваме до истински добрите банди.

Имаше ли момент, в който чувствахте, че славата си отива?
Не, защото славата никога не ми е била приоритет. Важното е да правиш хубава музика. Разбира се, че има периоди, в които не пишеш достатъчно песни или не си написал точната песен, тогава е по-трудно. Не ме интересува, че славата ходи нагоре-надолу

Коя е най-лудата знаменитост, която сте срещали и защо?
О, те са няколко, но Аксел Роуз е един от тях. Отидох да си говоря с него, обаче той беше малко странен. Но готин. Всички сме доста луди.

Кога за последно се почувствахте като рок звезда?
Ами, сега. Чувствам се като рок звезда сега. Сигурно не съм рок звезда, а само музикант, но се чувствам като рок звезда.