Носителят на пет награди "Оскар' Джон Уилямс ще бъде удостоен с почетна награда "БРИТ" за класическа музика на церемонията по раздаването на наградите през октомври.

Холивудският композитор е автор на музиката за филми като "Челюсти", "Междузвездни войни", "Супермен", "Списъкът на Шиндлер" и "Боен кон". Уилямс има 47 номинации за награди Оскар и е вторият най-номиниран човек в историята на наградите след Уолт Дисни.

На церемонията, която ще се състои в Лондон, ще пеят Андреа Бочели и Никола Бенедети. Номинациите ще бъдат обявени на 6 септември в хотел Савой, а церемонията по раздаването на наградите е в Роял Албърт Хол на 2 октомври. Милене Клас ще е водеща на церемонията.

"Джон Уилямс създаде едни от най-запомнящите се филмови мелодии през последния повече от половин век", заяви съпредседателят на комитета на наградите "БРИТ" за класическа музика Дикън Стейнър. Композиторът, който отпразнува 80-ия си рожден ден през февруари, има още четири "Златни глобуса", седем награди "БАФТА" и 21 награди "Грами".

На тазгодишната церемония ще бъде връчена нова награда за класически сингъл на годината, която ще бъде гласувана от публиката.