Английският писател Джон льо Каре, автор на шпионски романи, и колегата му от индийски произход Салман Рушди заровиха томахавките след продължила 15 години вражда. В интервю за "Таймс" Льо Каре сподели, че съжалява за разпрата между него и Салман Рушди, която е останала в миналото. Льо Каре отбелязва, че се възхищава от Рушди, от неговата смелост и творчество.

Преди 15 години двамата творци си размениха много остри реплики, тъй като мненията им за границите на свободата на словото не съвпаднаха. Льо Каре повдигаше въпроса дали може да бъде осмяна религията, обвини Рушди във високомерие и каза, че критиката по адрес на книгата "Сатанински строфи" (1988), която ислямските религиозни организации сметнаха за оскърбителна, е била предсказуема. В отговор Рушди нарече автора на книгата "Tinker Tailor Soldier Spy" ("Дама, поп, асо, шпионин") надуто магаре и идиот.

Льо Каре призна, че гледната му точка не е променена. Както и преди мисли, че не бива да се удивяваме на гнева на хора, чиито религиозни чувства са оскърбени, но отбеляза, че при среща с Рушди би стиснал ръката на забележителния писател.

Джон льо Каре изрази съжалението си за скандала месец, след като Рушди в интервю по повод издаването на последната си книга "Джоузеф Антон" каза, че не е трябвало да се карат. Рушди призна, че се възхищава от Льо Каре и смята романа му "Дама, поп, асо, шпионин" за едно от най-добрите произведения на следвоенна Англия.