"Духът на бунта" оживява на "Улица Нов Живот"... 20 години след смъртта на Димитър Воев – рок-поета, музикант и основател на култовата "Нова генерация”, негови колеги и приятели ще почетат паметта му с концерти в три поредни дни – 26, 27 и 28 октомври. Организатор на събитията е новоучредената Фондация "Димитър Воев – Нова генерация”.

Първото събитие от инициативата е на Димитровден - 26 октомври, в софийския клуб "Три Уши“. Тогава на сцената ще излязат над 20 музиканти от "Ксетка фон тейп”, "Ла Текст”, "С 300 зора”, Bright Sight, "Психобагажник", "Бахур", The Barbarones, "Цветя и жени", "Жълти стъкла", Тодор Стоянов (“Ambient Anarchist” ), Trendafil & Chugra и др. Специален гост на вечерта ще е и Васил Гюров, който заедно с Димитър Воев е основател на група Кале през 1985 г.

На следващия ден - 27 октомври, вдъхновението от Воев ще се пренесе в клуб "Mixtape 5”, където в началото на вечерта ще забият Ревю, Милена Бенд, Клас, Trendafil & Chugra (Воцек и Чугра), Емил Вълев (Виолетов Генерал), Мишо, Мони, Катя и Крис от Нова Генерация.

В събитието ще се включат и други имена, имали досег с идеите на Митко Воев - Кольо Гилъна, Бичето и Babyface Clan, Gravity Co., БГ Бенд, Дони (Атлас), Бойко (Атлас), Voyvoda, Пролетарии, Мъртви поети, LVG, Илияна Бешкова и Розенкварц експрес, Любо Малковски (Ер Малък ).

На 28 октомври в театър "Сфумато" ще бъде представено третото издание на книгата на Воев "Поздрави от мен Боговете”. Тогава ще е и прожекцията на филма-концерт "Нова Генерация и приятели” от 1992 г. с автори Енил Енчев и Иво Христов. За музикалния съпровод на последната вечер, посветена на Воeв, ще се погрижат и Румен Спасов (китара) заедно с дуета Ша-Ша.

Предстои да бъдат обявени още събития, с които от Фондацията отдават почит към Митко Воев.

Билетите за трите вечери на "Улица Нов Живот - 20 години след Димитър Воев" се продават в TixGate.com. Цената на предварителна продажба е 12 лв. за всички събития в програмата, 8 лева за учащи.

Вход на място с билети, съответно:

26 октомври - клуб Три Уши, вход на място: 5,00 лв.,
27 октомври – клуб Микстейп 5, вход на място: 15,00 лв.,
28 октомври – театър Сфумато, вход на място: 6,00 лв.

Димитър Воев (1965-1992) е български поет, композитор, вокалист и музикант(баскитарист), най-известен като основател на култовата българска група „Нова генерация“ от течението дарк уейв, създадена през 1987 г. и съществувала в различни състави до смъртта му през 1992 г. С текстовете си Воев налага „студената вълна” като идейно направление и се превръща в емблема на интроспективния рок бунт.