Пълнометражните анимационни филми за синята котка-робот Дораемон поставиха абсолютен рекорд за зрителски симпатии в Япония. От 1990 година, когато излезе първата лента от серията, до ден днешен, мултипликационната сага е гледана от над 100 милиона зрители.

Дораемон е добродушна и изобретателна котка, която с помощта на малка перка на главата може да лети. Поредицата за нея подобри предишния рекорд, поставен от 28-те филми за Годзила, които привлякоха в японските киносалони 99 милиона зрители.

100-милионната граница бе преодоляна от Дораемон по време на прожекцията на 34-та лента с този анимационен герой, излязла на екран под заглавието "Nobita in the secret gadgets museum". След пускането й в киносалоните на 9 март, анимацията бе гледана от 1,8 милиона зрители.

Комиксите, а след това и анимационните филми за Дораемон са едни от най-популярните в Япония. Сюжетът проследява перипетиите на синята котка-робот, която се връща от XXII век, за да помага на ученика Нобита Ноби, който вечно се забърква в сложни ситуации.