Хитове, обрали награди на най-престижните кинофестивали за документално кино, ще бъдат представени на българската публика в рамките на десетия кинофестивал “В Двореца”. Сред специално подбраните заглавия са “Кино Комунисто”, “Светът през очите на Йон Б.”, “Готварска история. 6 войни 11 рецепти 60 361 024 жертви”, ”Пустинята на забраненото изкуство” и “Аз те обичам”.

Кино Комунисто

Филмът "Кино Комунисто" е дебютен за сръбката режисьорка Мила Тураджич и е истински подвиг в документалното кино. Изграден е върху архивни кадри от 320 филма, заснети в легендарното студио “Авала”, покровителствено от Тито. Едно истинско пътешествие сред забравени снимачни площадки, разпадащи се декори, които разкриват възхода и падението на илюзията, наречена Югославия и личната любов на диктатора към киното. “Кино Комунисто” печели 15 награди от най-престижните кинофестивали в света, сред които голямата награда за документален филм от Международния кинофестивал в Трайбека '2011.

Светът през очите на Йон Б.

"Просякът суперзвезда" или "Светът през очите на Йон Б." - филмът на Александър Нанау проследява мечтите на един анонимен човек, скитащ по улиците на Букурещ. През 70-те години на миналия век този бездомник създава поп арт произведения, криейки ги от режима на Чаушеску. Емоционален филмов портрет на един забележителен и уникален талант, “Светът през очите на Йон Б.” представя пътя на Йон Барладеани и колажите му от бунището на Букурещ до престижните галерии в Париж и Лондон, редом до шедьоврите на Анди Уорхол и Марсел Дюшан.

Как храната влияе на победите и пораженията на европейските държавници? Кой би предположил, че войната може да се води и с тенджери, тигани и солници? "Готварска история. 6 войни 11 рецепти 60 361 024 жертви" (реж. Петер Керекеш) е филм, който разкрива влиянието на полевата кухня върху военните действия - кухнята като модел на света, приготвянето на храна, като бойна стратегия. Битката за високи идеали се опира на стабилните крака на една кухненска маса. Филмът е базиран на 11 рецепти на военните готвачи от времето на Втората световна война до войната в Чечня, и от Франция през Балканския полуостров до Русия.

Пустинята на забраненото изкуство

Как оцелява изкуството по време на репресия? В епохата на социалистическа Русия творците, оставали верни на убежденията си, са били екзекутирани, изпращани в лудница или ГУЛАГ. Съдбата на тези хора вдъхновява Игор Савицки, върху чиято съдба и частна колекция се фокусира "Пустинята на забраненото изкуство" (реж. Аманда Поп, Чавдар Георгиев). Условно Савицки купува “одобрени” автори, на практика - спасява 40 000 забранени творби на свои приятели, създавайки музей по средата на пустинята в Узбекистан, далеч от зоркото око на КГБ. Савицки успява да натрупа разнообразен микс от руски авангард, но най-голямата му находка е неизвестна школа художници, укриващи се в Узбекистан след руската революция от 1917 г.

"Аз те обичам" е първият съвместен проект на младите руски режисьори Александър Расторгуев и Павел Костомаров. Тандемът се решава на безпрецедентен експеримент – на кастинг в руския град Ростов на Дон режисьорите избират своите герои сред обикновените хора, връчвайки им по една малка камера със заръката да заснемат няколко сцени от живота си. Отнема две години филмът да бъде завършен, а резултатът – една от най-добрите експериметални картини напоследък и безмилостно точка проекция на съвременния руски живот.

Всички фестивални прояви в рамките на юбилейното издание на Международен Фестивал за Късометражно Кино “В Двореца” са с отворен достъп за публиката.

Билети за филмовите прожекции можете да закупите на касите на Eventim и партньорите им в цялата страна, а също онлайн на www.eventim.bg.