И тази година международният фестивал за дизайн и визуална култура SOFIA DESIGN WEEK ще представи съдържание за най-малките фенове на дизайна. Детската програма на фестивала е по-голяма от всякога и включва 3 самостоятелни дизайн изложби с вход свободен и над 20 работилници. Предварителното записване в работилниците започва от днес.

За първа година програмата на SOFIA DESIGN WEEK Kids има собствен куратор – Вики Книш. Концепцията зад цялото детско съдържание е ангажирането на децата с техни любими активности, активизиране на любопитството и креативността им, демонстрация на това как се майсторят различни предмети и самостоятелното им изработване от децата. И тъй като детският DESIGN WEEK е за деца от всички възрасти, ключов момент във всички работилници е участието на дете и родител съвместно в целия творчески процес. Ето и какво разказва Вики:

Детската програма на SOFIA DESIGN WEEK вече ходи и говори, има свой характер. Готова е да чете, да прави анимационни филми, да рисува с плодове, да прави роботи, керамика, кукли от краставица и още много други изненадващи неща. Ще ви предложи да си направите снимка с кукерска маска, да послушате приказки на различни езици, малко джаз за приятели. Ще ви покаже кукли и играчки от цял свят, една голяма къща пълна с детски книги, и разбира се прожекции!

Представяме ви част от работилниците:

1/ ДА РИСУВАМЕ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ/ 9 ЮНИ (11.00 – 13.00, HOTEL EXPO) и 28 ЮНИ (16.00 – 17.00, СОХО)
Това е работилничка за най-малките, в която ще се рисува и ще майсторят картини – отпечатъци. За целта ще се използват не какво да е, а плодове и зеленчуци. Работилницата ще се води от Мария Лале (магазинче Лунапарк).

2/ АНИМАЦИЯ за ДЕЦА от А до Я/ 24 – 28 ЮНИ (10.00 – 15.00), СОХО
Обединяващата тема на работилницата е изследването на българската азбука. Под детското въображение буквите ще се превърнат в причудливи същества, предмети и ситуации. Всеки участник ще анимира и заснеме самостоятелно своите филми. След завършване на 30 кратки анимации, за всяка отделна буква от българската азбука, заснетият материал ще се монтира и озвучи в един общ филм, който ще бъде прожектиран пред аудитория на 29 юни. Ръководители на работилницата са Compote Collective – продуцентска къща за анимация, ръководена от Иван Богданов и Весела Данчева. Част от Compote Collective са група аниматори, илюстратори и дизайнери от няколко европейски страни.

3/ ДА СИ НАПРАВИШ ИГРА/ 22 – 23 ЮНИ (16.00 – 17.00), НХА
Работилниците носят заглавията Метла/Четка и Аерографи. В тях децата ще могат да превърнат метла в средство за оцветяване, като я закачат на крака си или друга част от тялото, ще правят аерографи от бутилки и ще творят заедно с новите си инструменти. Ръководител на работилницата е Мария Караско, а целта е да се провокират децата да измислят, развият и създадат свои собствени пособия за игра и творчество.

4/ ДА СЕ УЧИМ И ЗАБАВЛЯВАМЕ С РОБОТИТЕ/ 22 – 23 ЮНИ (12.00 – 13.00; 13.30 – 14.30), НХА
Robopartans е истинско училище по роботика. То се е заело с нелеката мисия да събуди и затвърди интереса на учениците към физика, информационни и комуникационни технологии, математика и като цяло технически науки. По време на работилницата само за около час децата ще разберат как се конструира и програмира робот. Ще бъдат показани различни гледни точки към роботиката, както и други свързани с технологията дисциплини като математика и физика.

5/ АЗ САМ СИ НАПРАВИХ КАМИОН ОТ ДЪРВО!/ 25 – 26 ЮНИ (18.00), OTTO ECO TOYS
Деца и родители ще влязат във вълшебната, но и съвсем истинска работилница, в която се ражда всяка нова играчка OTTO. След съвместната игра, те ще си тръгнат с по един собственоръчно сглобен камион ОТТО.

6/ ПЛАТНОХОДКИ/ 25 – 30 ЮНИ (18.00 – 19.30), КЪЩАТА – ЦЕНТЪР ЗА МАЛКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ
В тази двудневна работилница, съпроводена успоредно от изложба, екипите (дете + родител) ще се запознаят с материалите и инструментите и ще измислят заедно своя модел. В края на втория ден ще пуснат готовите платноходки в басейн, а вятърът ще бъде симулиран от вентилатор. Изложбата ще покаже нестандартни и атрактивни конструктурски решения на радио-управляеми модели на моторници и самолети.