Десет писатели от девет страни са номинирани за международната награда "Ман Букър" тази година. Списъкът огласи днес председателят на журито на отличието, британският литературовед и критик сър Кристофър Рикс. Направи го на най-големия литературен фестивал в Азия, който се провежда в индийския Джайпур.

Книги на двама от десетте номинирани за отличието са били забранявани в страните им. Това са руският писател Владимир Сорокин и китайският Ян Лианке. Сред другите номинирани са израелският писател Аарон Апелфелд, индийският У Р Анантамурти, пакистанският Интизар Хусейн, френската писателка Мари НДиайе, американската писателка Лидия Дейвис и колежката й Мерилин Робинсън. В списъка са намерили място още роденият в Хърватия канадски писател Йосип Новакович и швейцарецът Петер Щам.

"Това са писатели, на които сме длъжници. Произведенията им ще се препрочитат – заяви председателят на журито Кристофър Рикс. – Те притежават съвършено различен литературен стил. "

Наградата ще бъде връчена в Лондон на 22 май. Победителят ще получи 60 000 британски лири или 97 000 долара. Десетте включени в дългия списък са били избрани между 150 творци.

Литературната награда "Букър" се присъжда ежегодно от 1969 г. за роман, написан на английски от гражданин на Великобритания, Ирландия и страните от британската Общност на нациите. През 2002 г. неин спонсор става финансовият конгломерат "Ман груп", който я преименува на "Ман Букър".

Четирима от нейните носители – Уилям Голдинг, Надин Гордимър, Видиядхар Сураджпрасад Найпол и Джон Максуел Кутси – по-късно са отличени и с Нобелова награда за литература.

За разлика от наградата "Ман Букър", международната награда "Ман Букър" е учредена през 2005 г. Връчва се по един път на две години. Наградата се присъжда както на англоезични писатели, така и на автори, чиито произведения са превеждани на английски език.

Международната награда "Ман Букър" не се присъжда за конкретно произведение, написано през определен период от време, а за "творческа активност, развитие и принос в световната художествена литература". През 2011 г. неин носител стана класикът на американската литература Филип Рот.