Дебютният студиен албум на Емили Сандей вече е на пазара. "Our Version Of Events" включва трите издадени до момента сингли на певицата – "Heaven", "Daddy" и "Next To Me", както и още 11 парчета, сред които и "Hope", което е продуцирано от Алиша Кийс.

За Емили...

Още в тийнейджърските си години Емили Сандей прави първия си пробив като композитор. А след като по-малката й сестра заснема изпълнението й на една от нейните собствени песни (“Nasty Little Lady”) на пиано в тяхната провинциална къща в Шотландия, Сандей изпраща клипа в Би Би Си, за да участва с него в състезание за таланти. Тя е сред победителите в конкурса и скоро започват да валят оферти за звукозаписни договори. Но вместо да подпише с някой лейбъл, Сандей задържа музикалната си кариера и се концентрира върху 6-годишното си обучение по медицина в университета в Глазгоу, където специализира клинична неврология, "защото наистина обичам да се занимавам с всичко, свързано с мозъка."

Както е очевидно от дебютния й албум "Our Version of Events", тя има афинитет и към всичко, свързано със сърцето и душата. Пламенен творец още от 10 годишна възраст, на 24 години Сандей вече щедро разгръща богатия си глас и склонност към изтънчени мелодии в албума.

Проектът я разкрива като безкомпромисна творческа сила в духа на Нина Симон, Джони Мичъл и Лорън Хил, всяка от които Сандей посочва като ключова муза, повлияла на уникалния й стил.

Също толкова силно влияние върху нея оказват и артисти от други сфери на изкуството като художничката Фрида Кало (татуировка с нейния образ краси ръката на Емели), поетесата Силвия Плат и писателката Вирджиния Улф.

Наскоро Емили бе обявена за "Избора на критиката" на BRIT Awards 2012 година, който определя кой е най-обещаващият нов талант на годината. Емили бе номинирана също за "Пробив на годината" на тазгодишните награди БРИТ.

Сред почитателите й са звезди като Coldplay и Алиша Кийс, а Адел, след като гледа изпълнението на Сандей на настоящия й сингъл “Next To Me” в шоуто на Джулс Холанд, просто написа в Twitter: "Невероятна е!"

Албумът на Емили Сандей се издава в България от Анимато мюзик/EMI.