Ако очаквате новини от D2, пригответе се, защото не е като да няма с какво да се похвалят рокаджиите. Както се вижда на снимките, които разхубавяват този материал, бандата е първо: в намален състав, и второ: в този състав има промени.

Запознайте се с Васил Вутев – новият барабанист на групата, който обаче едва ли е непознат за феновете на родната музика и банди като "Пиромания", Babyface Clan и Phuture Shok, с които е свирил.

Васил загърбва Холандия, където живее и работи през последните години, за сметка на родината и възможността да свири с D2. Именно той ще тресе касата на предстоящия коледен концерт на D2 на 6 декември. И ето ви и втората новина. Събитието е в столичния Sofia Live Club, започва в 22:00 часа и, по думите на музикантите, се очертава като най-дългият концерт в кариерата им, защото е в две части и включва и парчета, в които в ролята на фронтмен влиза Любо Киров.

Освен това, на концерта ще бъде представена и най-новата песен на групата, както и видеото към нея, в което главната положителна роля на Добрия се изпълнява от актуалния (ми) любимец Никола Стоянов или Тино от "Революция Z: Секс, лъжи и музика“.

Призовахме Митко Кърнев, Дидо и Васил за кратък разговор за всички тези новости и предстоящи случки.

Как от шестима станахте четирима и имате нов барабанист?

Митко Кърнев: Това е един процес, който продължи около 3 години в нашата група. Понеже постепенно започнахме да свирим предимно рок музика и по-точно се концентрираме върху свиренето на три инструмента – китара, бас китара и барабани, решихме, заедно с нашите колеги, които постепенно се отделиха в рамките на тези три години, те да могат да си създадат достатъчно възможности в нашия бизнес, за да може в един момент ние да обявим, че сме четирима и всички да са щастливи. Между другото на концерта на 6 декември Краси ще бъде с нас, така че той остава като сешън музикант.

Снимка: ПР

Как си избрахте Васил?

Дидо: По очите.
Митко Кърнев: Васил преди 12 години записа първото парче на групата (“Не мога да спра да те обичам") и оттогава датира нашето познанство. Той записа партиите и в последния ни албум и беше съвсем логично, след като вече е в България.

Значи вече си в България за постоянно?

Васил: Да, от края на лятото.

Видях, че си свирил с много различни банди. Това е защото си търсиш разнообразие непрекъснато или просто си търсиш мястото и сега си го намери в D2?

Васил: Разнообразие винаги е добре дошло при мен, защото се опитвам да се развивам като музикант във всякакъв вид стилове. Да, по-скоро си търся разнообразие, а и имах нужда от смяна на обстановката, затова реших да се върна в България.

Как се държат с теб в D2?

Васил: Чудесно. Ние сме и в много добри приятелски отношения, освен, че сме музикални партньори.

В D2 и друг път е имало промени в състава. Сегашните ще променят ли и звученето на групата?

Митко Кърнев: Ще го развие към по-добро.

На концерта ви на 6 декември пък Любо Киров ще пее с вас, което е още една изненада. Какво да очакваме от тази комбинация?

Митко Кърнев: Покрай другата промяна, която имаш предвид – когато се смениха певците, през лятото на 2005-а, Любо цяло лято концертираше с нас. Изключително добре се справи със стария материал на D2. Приятели сме от много години и мисля, че той е един от най-добрите фронтмени в България. Решихме да го поканим, за да изпее някои от старите парчета на групата, някои кавъри, да даде един по-коледен цвят на концерта.

Дидо, при теб не се ли получава с "коледното"?

Дидо: Не знам. Сигурно не съм достатъчно жизнерадостен за коледния дух.

Снимка: ПР

На концерта ще представите и нова песен, заедно с видео, в което участва Тино от "Революция Z". Песента специално за сериала ли я направихте или беше идея отпреди него?

Митко Кърнев: Песента и сериала са две неща, които си се изграждаха независимо през тази година. Когато в един момент продуцентите ни казаха, че по сценарий ние сме идоли на героите, се роди идеята за съвместна работа. В нашата идея за клипа имаме герой, който е в ролята на Добрия. Когато прочетохме сценария на сериала, открихме, че той се покрива на 100% с Тино. Така Тино стана главен герой в нашия клип. Иначе, както знаете, ние сме ментори на децата в сериала.

Те как се справят чисто музикално? Музиката е основна част от сериала, но все пак те са актьори.

Митко Кърнев: Аз се надявам във втория сезон на сериала музиката да стане още по-основна част. Така знаехме, че ще бъде. Сега героите още правят групата, но във втория сезон вече ще са я направили. Справят се много добре, подбрани са много добре, според мен – различни са.

Вие непрекъснато се обграждате с млади хора – направихте кастинг за младежи за новото видео, организирате конкурса за училищни банди Голямо междучасие, работите с младите актьори от сериала. Защо го правите?

Дидо: Има много талантливи и много объркани млади хора. Това е някакъв начин да сме близо и да виждаме какво става в техните глави, да виждаме накъде се развиват.
Митко Кърнев: И да им даваме една по-добра, според нас, посока. Защото в последните 15-20 години, според нас, посоката, която се дава на младите хора, е изключително вредна и погрешна. Сега идват по-хубави времена и ние сме част от това.

Снимка: Евгений Милов

Смятате, че идват по-хубави времена?

Митко Кърнев: Смятаме, че с такива неща, като нашия конкурс и този сериал, като хубавата музика, която се прави – това лято имаше успешни БГ поп парчета, е много, много по-добре.

Вие "зарибявате" младите, насърчавате ги, но, за съжаление, не всичко зависи от вас и те ще трябва да се сблъскат с много трудности, ако искат да направят нещо сериозно с музиката си в България. Не се ли притеснявате, че за някои надеждите, които им давате, може да са напразни?

Васил: Няма такова нещо като празни надежди.
Митко: В живота, каквото и да искаш да направиш, трябва да блъскаш здраво.
Дидо: Никой не им е обещал света. Казваме им, че ако работят, ако наистина обичат музиката и искат да се занимават с нея, има начини. Ако искат да го правят, да го правят, както трябва. Докъде ще стигнат, зависи от тях.

Има ли такива млади групи, които вие вече познавате, които могат да стигнат до голямата сцена в България?

Митко Кърнев: Тази година на финала на Голямо междучасие 4 имаше такива групи. Ние увеличихме и наградите, ще снимаме и видео, защото в тези деца си струва да се вложи. И в сериала главните герои се срещат и с други групи – всички тези деца са участници в Голямо междучасие. 

Коледният концерт на D2 с Любо Киров и промоцията на новото им парче и видео с участието на Тино от "Революция Z" е на 6 декември, от 22:00 часа, в столичния Sofia Live Club. 

Очаквайте утре - 2 декември, в седмичното ни списание "bEST" интервю и специална фотосесия с Никола Стоянов (Тино).