Ако беше жив, днес Стенли Кубрик щеше да празнува рожден ден за 84-и път.

Американският режисьор, сценарист, продуцент и фотограф живее през голяма част от кариерата си във Великобритания. Смятан за един от най-добрите кинорежисьори през втората половина на 20 век, той е известен с внимателния подбор на сюжетите си, с бавния си начин на работа, с разнообразието от жанрове, в които работи, и с техническия си перфекционизъм.

Стенли Кубрик, Снимка: Wikipedia

Филмите на Кубрик се характеризират с формален визуален стил и педантично внимание към детайлите, като по-късните често включват елементи на сюрреализма и експресионизма, които разкъсват структурираното линейно повествование. Филмите му често са определяни като бавни и методични, отражение на неговия педантичен характер. Повтаряща се тема в работите на Стенли Кубрик е нехуманното отношение на човек към човека. Те са често разглеждани като изпълнени с ироничен песимизъм, но някои критици откриват в тях по-скоро предпазлив оптимизъм.

Филмът, който за пръв пот привлича вниманието на критиката към Стенли Кубрик, е „Пътеки на славата“, първият от три филма, посветени на дехуманизиращото въздействие на войната. Много от филмите му първоначално получават хладен прием и едва години по-късно се оценяват като шедьоври със силно влияние върху следващите поколения режисьори. Това се отнася в особено голяма степен до „2001: Космическа одисея“, сочен като един от най-реалистичните от научна гледна точка и най-иновативните във визуално отношение научно-фантастични филми на всички времена, като в същото време запазва енигматичното нелинейно развитие на действието.

Повечето филми на Кубрик са успешни в търговско отношение. Всички негови филми от средата на 50-те години до смъртта му, с изключение на „Сиянието“, получават номинации за „Оскар”, „Златен глобус” или БАФТА. Самият той е неколкократно номиниран за Оскар като сценарист и режисьор, но единствената му лична награда е за специалните ефекти на „2001: Космическа одисея“.

През юли, по повод рождения ден на Стенли Кубрик, bTV Cinema започна излъчването на четири от най-големите шедьоври на един от най-добрите режисьори в историята на киното.

Юбилейната седмица на Стенли Кубрик по bTV Cinema стартира на 23 юли с драматичния ужас "Сиянието". Джак Торънс (Джак Никълсън) се съгласява да наглежда огромен луксозен хотел в планините на Колорадо, надявайки се през месеците на самота и тишина да успее да завърши своята книга. Легенда разказва, че хотелът е построен върху старо индианско гробище и местните жители – индианците, не са искали да напуснат земите си за изграждането му. Мястото е затворено за туристи през зимния сезон. Торънс и неговото семейство ще бъдат единствените посетители на хотела до началото на пролетта. Блокирани от снежните бури, те ще разчитат единствено на един снегорин и радиостанция за връзка с останалия свят. Малкият Дани, синът на Джак Торънс, притежава ясновидски способности, които му позволяват да вижда събития от миналото и бъдещето... Скоро той открива, че хотелът е населен с призраци, които бавно побъркват баща му.

На 24 юли за феновете на Кубрик bTV Cinema беше излъчена военната драма "Пълно бойно снаряжение". Превъзходен актьорски състав се впуска в действие в поразителната сага на Стенли Кубрик за войната във Виетнам и нечовешката подготовка, превръщаща хората в добре обучени убийци. "Шегаджията” (Матю Модин), "Животинската майка” (Адам Болдуин), Гоумър (Винсънт Д’Онофрио), "Осемте топки” (Дориан Хеъруд), "Каубоя” (Арлис Хауърд) и останалите – всички затъват в ада на лагера за новобранци, тероризирани от железния инструктор (Р. Лий Ърми), за когото бъдещите безмилостни убийци са търтеи, червеи или нещо още по-низше.

Действието е свирепо, историята е безмилостна, диалогът е пропит от язвителен хумор. "Пълно бойно снаряжение”, от неволите на военното обучение до кошмара на битката в Хю Сити, е истински кинематографичен хит.

На 25 юли зрителите на bTV Cinema видяха криминалната фантастична драма "Портокал с часовников механизъм". Супернасилието се завръща – толкова суперблестящо, както във всеки филм, режисиран от Кубрик. Демоничният главатар на банда Алекс - във великолепното изпълнение на Малкълм Макдауъл – се забавлява с отвличания, кражби и убийства, но той е и момче, което харесва деветата симфония на Бетовен. По стечение на обстоятелствата, Алекс е включен в експеримент за промиване на мозъци, чиято цел е да премахне насилието от улиците и да го впрегне в служба на правителството.

С незабравими образи, поразителна музика и новаторски език, хипнотизиращият филм на Кубрик се превръща в динамичен научно-фантастичен трилър за борбата на свободната воля срещу контрола на държавата. Предизвикал противоречиви оценки още при първото излъчване, "Портокал с часовников механизъм” има 4 номинации за „Оскар”, включително и за най-добър филм.

Довечера от 23:00 часа финал на седмицата на Стенли Кубрик по bTV Cinema ще сложи драматичният трилър "Широко затворени очи". Уилям и Алис Харфорд са богата семейна двойка. Всеки от тях преуспява в своята професия: той е лекар, а тя – галеристка. На официално парти Уилям оказва помощ на красиво момиче, злоупотребило с наркотици, а Алис е привлечена от съблазнителен непознат. Въпреки че всеки от тях е склонен да се отдаде на инстинктите си, Уилям и Алис предпочитат да не подклаждат страстта си към изневяра. Но така или иначе, възбуждащата се искра на еротичното изкушение от други партньори ги оплита в тайнството на неразгаданата им емоционалност...

Последната работа на Стенли Кубрик излиза по българските екрани след скандалните премиери на филми по света. У нас се показва пълната и нецензурирана версия на екранизацията по новелата на Артур Шнитцел "Просъници”. Разбира се, далеч не сцените, отстранени от цензурата, са примамката на зрителя. Филмът е сериозен опит за проникване в сферата на подсъзнателните инстинкти, отключени случайно. Материята на неразгаданото привлича и зрителите, на които се предлага увлекателно пътешествие из лабиринта на объркани страсти и чувства. Майсторската режисура на Станли Кубрик в този филм увенчава многогодишната му кариера с произведение, за което още дълга ще се говори и спори. Всъщност тъкмо това е най-сериозното качество на този филм-провокация. Не пропускайте да го гледате за нищо на света!