Британецът Дейвид Макензи, българинът Драгомир Шолев, рускинята Олга Диховичная, словенецът Ян Цвиткович и французинът Марк Баше са членовете на престижното жури на тазгодишния София Филм Фест. Те ще има задачата да разпределят наградите в Международния конкурс за първи и втори игрални филми и в Конкурса за Наградата Jameson на 16-ия филмов фестивал.

Международното жури:

Дейвид Макензи Снимка: СФФ
Дейвид Макензи

Дейвид Макензи е роден през 1966 година. Публиката на София Филм Фест добре го познава още от дебютния му филм „Последната велика пустош“ (2002), включен в конкурсната програма на фестивала през 2003 г. Година по-късно Дейвид Макензи плени любителите на киното с екзистенциалната си драма "Младият Адам", донесла му световна популярност. Екранизация по романа на шотландския поет Александър Троки, кинотворбата спечели наградата "Майкъл Пауъл” за най-добър британски филм на фестивала в Единбург.

Следващите два филма на Макензи - "Пагубна страст“ (2005) и "Халъм Фоу“ (2007) са номинирани за „Златна мечка” на фестивала в Берлин. "Халъм Фоу“ е отличен и със "Златен Хичкок” за най-добър филм, както и с наградата на “Kodak” за операторско майсторство на кинофестивала в Динар (Франция).

С "Професия жиголо“(2009) Макензи се пренася за кратко в Холивуд, за да се върне отново към мрачните тонове на британското ежедневие с "Перфектно чувство” (2011).

"Перфектно чувство" е най-новият филм на режисьора е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в днешните смутни времена. Главните роли са поверени на Юън Макгрегър и Ева Грийн, чиито герои се влюбват, точно когато неизвестен вирус атакува последователно човешките възприятия, а всеобщата паника създава анархия и неизвестност в глобален мащаб. Сред актьорите в поддържащи роли ще видим Юън Бремнър, Стивън Дилейн, Кони Нилсън и др.

Драгомир Шолев Снимка: Гео Калев/СФФ
Драгомир Шолев

Българският режисьор Драгомир Шолев е роден на 21 юли 1977 г. в Русе. Завършва НАТФИЗ (специалност анимация и филмова и телевизионна режисура), работи като асистент-режисьор в редица игрални филми, и е автор на над 150 реклами и музикални видеоклипове. Специалистите го определят като обещаващ режисьор и сценарист след успеха на късометражните му филми „Семейство”, „Хабанера”, „Преди живота, след смъртта” и „Посредникът”, селектирани за участие в не един фестивал и удостоени с множество награди в България и по света. През 2005 година черно-белият „Преди живота, след смъртта” получава наградата JAMESON за най-добър български късометражен филм.

През 2011 г. създава игралния си дебют "Подслон", над чийто сценарий работи с Разван Радулеску и Мелиса де Рааф, описан от фестивалния селекционер Матьо Дарас като „свирепа черна комедия за български пънкари и за невъзможното общуване между родители и деца”. В момента Драго Шолев пише сценария за втория си игрален филм.

Олга Диховичная Снимка: СФФ
Олга Диховичная

Единствената дама в състава на международното жури на СФФ 2012 ще бъде Олга Диховичная - актриса и режисьор, особено нашумяла в последните години с участието си във филма „Портрет по здрач”, представен с голям успех на кинофестивала във Венеция’11 и спечелил голямата награда в Солун.

В продължение на 10 години Олга трупа опит в телевизията като журналист и водещ, а за периода 1999-2009 година създава 9 документални филма като режисьор, сценарист и ко-продуцент.

Правят впечатление актьорските й превъплъщения в "Копейка” (2002), сериала "Пари” (2002), "Дишай-издишай” (2006), "Два дни” (2011) и в "Портрет по здрач” (2011) на Ангелина Никонова, където играе жена, която се влюбва в насилника си. За тази роля Диховничная е удостоена с Награда за най-добра женска роля на фестивалите в Онфльор (Франция) и Оренбург (Русия). Днес Олга Диховничная е художествен директор на модерния московски кинофестивала "Утре” (Завтра), основан от съпруга й Иван Диховнични преди 5 години.

Ян Цвиткович Снимка: СФФ
Ян Цвиткович

Словенският режисьор и сценарист Ян Цвиткович е роден през 1966 г. Дипломира се като археолог. От 1998 г. пише сценарии за късометражни и игрални филми, и ТВ сериали. През 2001 г. дебютира като режисьор с "Хляб и мляко“, отличен като най-добър дебют на фестивала във Венеция.

Вторият му филм "От гроб до гроб“ (2005) получи наградата за Най-добър балкански филм на 10-ото издание на СФФ през 2006 г, а също и наградата за Най-добър режисьор от кинофестивала в Сан Себастиян. В Котбус творбата бе удостоена с Гран при и Наградата на екуменическото жури. На кинофестивала в Торино "От гроб до гроб“ донесе на Ян Цвиткович наградите за най-добър филм и най-добър сценарий.

Марк Баше Снимка: СФФ
Марк Баше

В компанията на четиримата режисьори от журито ще се озове френският продуцент Марк Баше, който също дебютира в киното зад камерата. От 1982г. до 1988 г. той е оператор на 8 късометражни филма. През 1994 г. е копродуцент на „Преди дъжда” (реж. Милчо Манчевски), а през 1997 г. е продуцент на „Доберман” (реж. Ян Кунен).

Името му е свързано с продукцията "Влакът на живота” (1998) на Раду Михалеану и интересът му към източноевропейското кино достига кулминацията си в дългогодишното партньорство на Баше с босненския режисьор Данис Танович.

Френският продуцент гостува за пръв път на София Филм Фест през 2002 г. и връчи първата награда на фестивала - NO MAN'S LAND за Най-добър балкански филм.