Брад Пит ще връчи престижния приз "Филм на годината" на филмовите награди на MTV тази неделя.

Уестърнът "Джанго без окови" и комедията "Приятелю, Тед" водят с по 7 номинации в отделните категории. Шест номинации получи комедията "Наръчник на оптимиста".

Трите продукции ще си оспорват отличието за най-добър филм с "Черният рицар: Възраждане" и "Отмъстителите". В този микс виждаме "сериозни" ленти, които триумфираха през пролетния награден сезон, и комерсиални блокбастъри, по вкуса на младежката публика.

Брад Пит не е чужд на филмовите награди на MTV. През годините той е получавал номинации в 8 категории, като е печелил в три от тях. Той е споделил и един от призовете с партньорката си Анджелина Джоли за бойните сцени в лентата от 2005 година "Мистър и мисис Смит" .

Носителите на филмовите отличия на MTV се определят от зрителите чрез гласуване в интернет. За разлика от "Оскар"-ите, които отдават почит към спечелили одобрението на критиката продукции, наградите на MTV са ориентирани предимно към по-младата публика и към бокс-офис хитове, пренебрегнати от Академията за кинематографично изкуство и наука.

Касоразбивачът "Черният рицар: Възраждане", който събра над 1 милиард долара в международния бокс-офис, получи пет номинации за филмовите награди на MTV, въпреки че бе напълно пренебрегнат на "Оскар"-ите.

Според традицията да се добавят нови категории на филмовите награди на MTV, тази година освен приз за най-добро мъжко стриптийз изпълнение ще бъде присъдено и отличие за страховитост. Носителят на наградата за роля във филм с полазващи тръпки моменти ще бъде избран измежду Дженифър Лорънс за "Къща в края на улицата", Джесика Частейн за "Враг номер едно", Мартин Фрийман за "Хобит: Неочаквано пътешествие", Сурадж Шарма за "Животът на Пи" и Александра Дадарио за "Тексаско клане 3D".

Филмовите награди на MTV в 12 категории, включващи още най-добра екранна целувка, най-добър екранен бой и злодей, ще бъдат раздадени на 14 април. Водеща на шоуто ще бъде Ребъл Уилсън.