Болшой театър е получил рекордните 24 номинации за руските театрални награди "Златната маска".

В историята на "Златната маска" вече е имало случи, когато театърът е бил номиниран в пет или шест категории, но сегашните 24 са уникални както за самия фестивал, в рамките на който се връчват отличията, така и за Болшой театър.

Главните номинирани постановки на 18-ия театрален фестивал "Златната маска" са премиерите на миналия сезон – операта "Златното петле" на Николай Римски-Корсаков в постановка на Кирил Серебренников и създаденият от хореографа Алексей Ратмански балет "Изгубени илюзии" по музика на Леонид Десятников, специално написана по поръчка на Болшой театър за тази постановка.

"Златното петле" на Серебренников е със 7 номинации – за спектакъл, режисьор, за диригента Василий Синайски, за изпълнителите Венера Гимадиева и Владимир Маторин, а също за
художника по костюмите Галя Солодовникова и художника по осветлението Дамир Исмагилов.

Номинациите за балета "Изгубени илюзии" са 9 – за спектакъл, композитор и хореограф, за диригента Александър Ведерников, за художника Жером Каплан (номиниран в две категории – като сценограф и като художник по костюмите), за художника по осветлението Венсан Миле, а също за балерините Екатерина Крисанова и Наталия Осипова, които ще се състезават за най-добър изпълнител на женска роля.

Тържествената церемония по връчване на най-големите руски театрални награди ще се състои на 16 април в сградата на Болшой театър. "Златната маска" е учредена през 1994 г., като професионална награда за най-добри творби на сезона във всички жанрове на сценичното изкуство.

Спектакълът на българския режисьор Александър Морфов "Затъмнение" в един от най-прочутите московски театри – "Ленком", бе удостоен с една от руските театрални награди
"Златната маска 2006".