Българският писател Мирослав Пенков спечели международната награда на Би Би си за кратък разказ със своята творба "На изток от Запада". Победителят бе обявен на церемония в Лондон, излъчена на живо по Радио 4.

Корицата на сборника разкази "На изток от Запада"

Пенков получава 15 000 паунда, а вторият отличен автор - южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инес, е наградена с 2500 паунда за своя разказ "Убежище". Конкурсът на Би Би Си за разказ, традиционен от 2006 г., бе открит тази година по изключение за чуждестранни автори в чест на Олимпийските игри. Догодина той отново ще бъде само за автори, живеещи в Обединеното кралство.

Съдиите от журито заявиха, че са били единодушни в избора си за разказа на Пенков за живота в България по време и след Студената война. Според организаторите "На изток от Запада" изследва "трудностите за любовта, връзките и идентичността в регион, сполетян от конфликти".

"Исках за напиша история за онези българи, които бяха отделени от родината ни и които неизбежно ще изгубят, ако вече не са го изгубили, чувство да си българин. Същевременно исках да напиша история за себе си, в чужбина, в Америка и сам в много отношения, с огромен океан между мен и хората, които обичам", цитира Би Би Си автора.

Членката на журито, писателката и професор по творческо писане Мишел Робъртс заяви, че произведението "амбициозно и успешно обединява личния и политическия живот". Десет творби бяха подбрани в тазгодишния списък на номинирани кандидати за наградата вместо обичайните пет. Всички бяха излъчени по Радио 4 през последните две седмици, прочетени от водещи британки актьори. Пенков ще участва в литературния фестивал в Челтнъм на 7 октомври.