За първи път, и единствено в рамките на София Филм Фест, българската публика може да види юбилейната програма на National Geographic Channel, посветена на 125-годишнината от основаването на National Geographic Society.

В обновения Дом на киното в София документалният канал ще представи четири от най-успешните си заглавия в 3D – "Бялата мечка“, "Извънземни от дъното – Огънят на сътворението“, "Боен клуб - Азия“ и "Сурикати“. Каналът предоставя тази възможност на любителите на киното и документалистиката напълно безплатно.

Специален гост на фестивала е Адам Равеч - режисьор на филма "Бялата мечка“, който ще бъде прожектиран на 17 март от 14:00 часа. Непосредствено след прожекцията, зрителите ще имат възможност да разговарят с Адам Равеч, да научат факти от снимачния процес и да споделят с него усещането да общуват с дивите животни и непознатата реалност на Арктика.

Режисьор, водолаз, пътешественик, изследовател на дивата природа, Адам Равеч е участвал в много проекти, които го отвеждат в най-отдалечени краища на земята. Носител на няколко награди "Еми“, включително и награда за кинематография за "Големите миграции“, Адам изследва връзките между дивия свят на животните и човека. Адам Равеч е един от малкото режисьори, които снимат под ледената шапка на Арктика.

Специално за децата, дублиран на български в 3D, ще бъде излъчен документалният филм за живота на едни от най-любвеобилните създания, обитаващи пустинята Калахари - "Сурикати". Прожекцията е с вход свободен и ще бъде на 24 март от 14:30 часа.