Лентата на видния руски кинорежисьор Карен Шахназаров "Белият тигър" за Втората световна война ще представя Русия в надпреварата за наградата "Оскар" в категорията най-добър чуждоезичен филм.

Решението е взето днес в Москва от руския "оскаров" комитет с председател Владимир Меншов, носител на "Оскар" за филма "Москва не вярва на сълзи". Съставът на комитета тази година е обновен. В него са включени носители на "Оскар" и номинирани за отличието, а също продуценти и режисьори – участници в големи международни кинофестивали.

Сред тях са Никита Михалков, Андрей Кончаловски, Андрей Звягинцев, Павел Чухрай, Георгий Данелия, Владимир Наумов, Карен Шахназаров, Пьотър Тодоровски, Александър Сокуров, Алексей Учител, Павел Чухрай, Сергей Бодров и др.

Общо на вниманието на комитета са били представени 57 руски филма, излезли през периода октомври 2011 – септември 2012 г. В последния списък са били включени 10 ленти, от които е избран "Белият тигър".

Междувременно Академията за кинематографично изкуство и наука на САЩ премести датата за обявяване на номинациите на най-престижните награди в света на киното – на "Оскар"-ите от 15 януари на 10 януари 2013 година. Те ще бъдат огласени в театър "Самюъл Голдуин", разположен в централата на академията. 85-ата церемония за наградите "Оскар" ще се състои на 24 февруари в театър "Долби" в Холивуд.