Авторът на биографична книга за певеца Боб Дилън напусна поста си в редакцията на престижното списание New Yorker, след като призна, че скалъпил изказвания на легендата на фолк рока.

Много изказвания, приписани на Дилън в книгата "Imagine: How Creativity Works" на 31-годишния Джона Лерер, бяха оспорени от журналиста Майкъл Мойнихан, специализирал се в творчеството и живота на певеца.

В статия, качена на сайта Tablet, Мойнихан заяви, че запитал Лерер за 7 изказвания, за които се споменава в неговата книга. Три цитата не се бяха появили никъде другаде, във всеки случай не и във вида, в който са публикувани в книгата, други три включват някои елементи от действителни изказвания на Дилън, а един е изваден напълно от контекста, отбеляза Мойнихан.

Лерер първоначално твърдеше, че цитатите са от заснет материал, който не е включен в документалния филм "Боб Дилън: Търся път към дома" на Мартин Скорсезе, но в края на краищата призна, че ги скалъпил, и увери, че се паникьосал.

Лерер напусна поста си в New Yorker и поднесе извинения заради лъжите си, се казва в комюнике на издателството "Хаутън Мифлин Харкорт", цитирано от "Ню Йорк таймс". От издателството поясниха, че хартиените екземпляри от книгата ще бъдат изтеглени от продажба.