Хей, продължаваме с представяне на горещата серия от ултра талантливи и супер модерни визуални артисти и дизайнери, поканени за участие в кампанията Absolut Blank. Днес на мушката ни е Антония Йорданова, моден дизайнер, стилист и моден редактор. Целите сме в слух!

Представи се.
Казвам се Антония, на 32 съм.

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?
Не мога да кажа, че вдъхновението има точно име или някаква периодика... Хората, които създават нещо, винаги имат нужда от инспирация и са с достатъчно изострени сетива. Вярвам, че тези неща просто се случват в някакъв момент и не винаги имаш ясна представа какво ги е провокирало.

Кой е най-добрият урок, който си получавала от дизайнер, с който си работила?
Не съм работила с много дизайнери, но от малкото такъв опит съм научила, че наистина хората виждат и усещат модата и красивото по различен начин и че всеки е добър в нещо, затова трябва да развива силните си страни, когато ги установи.

С кой световно известен дизайнер би желала да развиеш проект и какъв би бил той?
Много са, но докато Аликзандър МакКуин беше жив, се надявах да имам шанса да го срещна и да му кажа, че е гений и че съм готова да замитам изрезките от скроените платове, само и само да започна от някъде и да бъда около него. Той беше и е легенда... От онези имена в модата, които наистина няма как да не споменеш. Иначе мисля, че има много дизайнери, които създават прекрасни неща и от всеки можеш да научиш нещо.

Коя е любимата ти част в създаването на нов проект?
Всеки един етап е сладък, но да видиш крайния резултат и да останеш доволен е прекрасен и вълнуващ момент.

Какви са влиянията в дизайна, който създаваш?
Обичам много влиянията от 40-те, 50-те, 60-те и 70-те. Те са несравнима база за всеки човек, който се занимава с дизайн на дрехи. Въпрос на вкус, усет и гледна точка е как ще доразвиеш нещата на тази основа. Но знам, че това са декадите, които най-силно се усещат и в личния ми вкус и в работата ми.

Как мислиш, че дизайнът ще се променят и ще изглеждат през 2050 г.?
Не искам да знам. :-)

Кой е най-откаченият спомен, който имаш от работата си?
О, това трябва да е цяла книга, многотомна!

Какво е чувството, което искаш да споделиш с проектите си?
Всеки проект си е като отделно човече – с характер, с послание, с различно настроение. Не мога да подведа работата си под общ знаменател. Освен това моето усещане за нещата почти винаги е различно от това на всеки един зрител.

Какъв тип дизайн се опитваш да създаваш?
Обичам чистите линии, геометрията, но и играта с материите, комбинирането им. И съответно се старая да развивам и двете, но в годините си давам сметка, че когато човек регулярно се занимава с нещо, много трудно може да надскочи себе си. Затова независимо дали говорим за дизайн, стайлинг, дори за фотография, често, когато намерим един задоволителен начин на работа и се „наместим в кожата си“, после трудно се надскачаме. В момента съм на етап – какво следва и как да го постигна.

Откъде черпиш идеи за проектите си?
От настроенията си, от неща, които ми се случват, от музиката и съвсем малко се влияя от модните тенденции... А и всъщност мисля, че те са точно за това – само да ти дадат идея, която да си доразвиеш сам.

Какво правиш обикновено, когато не си вдъхновена?
Започвам да работя с идеята, че „апетитът идва с яденето“! Рисувам и мисля, фантазирам, пускам си хубава музика и се старая да тласна нещата.

Коя е последната добра идея, която видя?
О, няма шанс да се сетя. Те са десетки и се виждат непрекъснато. Много се впечатлявам напоследък от принтове и чисто технологично новаторски изпълнени материи или дрехи.

Кажи ни нещо, което всеки трябва да види?
За всеки това е нещо различно, не бих могла.

Препоръчай няколко нови дизайнери?
Харесвам Alexandre Vauthier, Alexander Wang, Mary Katrantzou, Jason Wu и много други, които обаче само влизат в графа нови, по-скоро като поколение. Иначе всяка година излизат страхотни нови попълнения. Като цяло е факт, че сред азиатците има доста силни имена и това вероятно е тенденция, която ще запази и за в бъдеще.

А няколко утвърдени дизайнери?
Не смятам, че дизайнерите могат да бъдат посочвани и винаги съм намирала т.нар. модна критика, налагането или съответно отхвърлянето на определено име за лицемерна и ненужна част от този и без това абсурден свят (този на модата). Това е все едно да накараш някого да слуша музика, която не го докосва или да яде нещо, което не му е вкусно. Във всеки случай има имена, които много харесвам.

С какво твоя проект е по-интересен от останалите в рамките на кампанията Absolut Blank?
Всеки проект е интересен, поради факта, че всички работим в различна сфера, всеки има подход, стил, материали или техники, различни от тези на другите. Намирам нашия проект различен с това, че в него има три звена – аз, Диляна и Петя, които сме необходими за случването на цялото нещо и ако всеки си е свършил добре работата, би трябвало на финала да има добър моден дизайн, добра фотография и силна постпродукция. Точно такъв тип работа няма сред останалите участници, които просто са работили в друга посока.