Американката с българо-италиански произход Каролин Христов-Бакърджиев ще посети за първи път България за фестивала за съвременно изкуство "Sofia Contemporary". Второто издание на форума е между 19 април и 12 май и ще премине под мотото "Близо, по-близо, заедно".

Каролин Христов-Бакърджиев бе обявена за най-влиятелна личност в съвременното изкуство за 2012 г. от класацията "Power 100" на ArtReview. Нейният баща е българин, който след Втората световна война напуска България, за да следва медицина в Торино. Там среща своята бъдеща съпруга и двамата емигрират в САЩ, където се ражда дъщеря им Каролин.

Въпреки своята връзка с България, Каролин Христов-Бакърджиев досега не е посещавала страната ни.

В рамките на "Sofia Contemporary" тя ще изнесе публична лекция на тема "dOCUMENTA (13) и съвременното изкуство днес". Втората част от лекцията ще протече под формата на дискусия.

Каролин Христов-Бакърджиев е куратор, автор и изследовател на артистични практики, епохи и естетически канони. В периода 2009-2012 г. тя е артистичен директор на "dOCUMENTA (13)" - най-голямата изложба за съвременно изкуство в света, която се провежда в Касел, Германия.

През 2008 г. Каролин Христов-Бакърджиев е артистичен директор на биеналето в Сидни "Революции - форми, които преобръщат". Между 2002 и 2008 г. е главен куратор в Кастело ди Риволи - един от най-интересните музеи за съвременно изкуство в Европа.

Освен световнопризнат куратор, Каролин-Христов Бакърджиев е и много сериозен историк на изкуството. В своите кураторски проекти тя свободно включва исторически фигури, позовава се на факти и смесва поколения.