Sofia Design Week 2012 ще превърне столицата в международна сцена за дизайн. 55 изложби ще покажат проекти на дизайнери от цял свят, които работят в различни направления на дизайна.

Българското участие в изложбите тази година е повече от впечатляващо: в 41 изложби ще бъдат представени както млади дизайнери, така и вече утвърдени имена.

Валентин Водев ще представи кураторска изложба на прототипи на велосипеди. Те са дело на 5 български дизайнера, които ще покажат своите разработки от първите им стъпки, до самите прототипи.

Проекти в областта на графичния дизайн, илюстрациите, плаката и типографията ще покаже в самостоятелна изложба дизайнера и илюстратор Ивайло Недков.

Друг проект, част от детската програма на фестивала, е кураторската изложба “Когато порасна”. За да я реализират, 14 български дизайнери се връщат обратно в детството си и пресъздават професиите, за които са мечтали като малки.

Изложбата “Рамката” ще се опита да провокира едни от най-добрите български стрийт артисти да работят в средата, която те най-упорито избягват. В продължение на една седмица те ще преобразяват главната изложбена зала на може би най-традиционното място за показване на изкуство в София - сградата на СБХ на ул. Шипка 6.

В проекта 1+1=3 промоция дизайн на Красен Троански се иронизира консуматорската нагласа на обществото ни. "Промоцията" в неговия проект възпроизвежда пазарните комерсиални похвати, свързани с масовия продукт - подарък, бонус, гратис.

По истински случай е проект на куратора Адриана Димитрова, който се състои от две части. Първата съдържа фотографии на обекти, произведени в миналото, и все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици.

Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но интерпретирани през погледа на дизайнери като студио Функт, Трансформатори, работилница Пункт, точка&точка, Деница Бояджиева, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Морфокод, Константин Ачков и Бензо.

Sofia Design Week ще представи и 14 чуждестранните изложби от различни точки на света: графичен дизайн от Полша, Великобритания и Испания, продуктов дизайн от Финландия и Македония и други. Акцент е кураторската изложба на Лана Кавар и Нарциса Вукойевич, която носи името “Judge A Book by Its Cover” . Двете хърватски графични дизайнерки ще представят селекция на 500 корици на книги от бивша Югославия.

Достъпът до всички изложби по време на фестивала ще бъде свободен.