Членовете на американската киноакадемия подбраха от общо 126 документални филм 15-те най-добри, които ще се борят на 5-те номинации за Оскар в тази категория, съобщи на сайта си Киноакадемията.

Сред тях фигурира лентата "Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God" ("Моят най-голям грях: мълчание в Божия дом" на тема педофилията сред католическите свещеници. Друга кандидатура за номинация е"The Invisible War" ("Невидимата война), третираща темата за насилието сред военнослужещите в американската армия.

Историята на виден китайски дисидент е в основата на филма "Ай Вейвей: Никога не се извинявай" ("Ai Weiwei: Never Sorry"). Друга актуална тема - свободата на мисълта в Иран, е залегнала в сценария на творбата "Това не е филм" ("This Is Not a Film") на иранския режисьор Джафар Панахи, който е направил лентата въпреки забраната на властите в Техеран да се занимава с кино.

Петте номинирани за Оскар документални филми ще бъдат оповестени на 10 януари, а церемонията за раздаването на заветните статуетки в театър "Долби" в Лос Анджелис е насрочена за 24 февруари.