Филмът "12 години в робство" на режисьора Стив Маккуин бе отличен с наградата за най-добър филм на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за 2014 г., предадоха Франс прес и Ройтерс.

"12 години в робство" е филм за живота на Соломон Нортъп, черен музикант от щата Ню Йорк, който бил отвлечен през 1841 г. и продаден в робство. Лентата се наложи над "Гравитация", "Американска схема", "Капитан Филипс" и "Филомена".

"Докато ние седим тук, в света има 21 милиона хора в робство. Надявам се, че след 150 години друг режисьор няма да направи такъв филм", каза Стив Маккуин на церемонията в Лондонската кралска опера.

Наградата БАФТА засилва шансовете на "12 години вробство" за награда "Оскар" идния месец, отбелязва Ройтерс.

Наградата на БАФТА за най-добър актьор получи Чиуетел Еджиофор за "12 години в Робство". Кейт Бланшет спечели БАФТА за най-добра актриса във филма "Син жасмин". Тя посвети наградата си на актьора Филип Сиймор Хофман, починал от свръхдоза преди две седмици.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на Алфонсо Куарон за филма "Гравитация", който бе отличен за най-добър британски филм.

Две седмици остават до церемонията на най-престижните награди в киното - наградит "Оскар". И тази година bTV Cinema ще излъчи на живо наградите. Всичко за "Оскар"-ите ще намерите в специалната рубрика на btvnews.bg>>>