Кралица Елизабет Втора стана лауреат на почетната награда на Британската академия за кино и телевизионни изкуства /БАФТА/ за нейната подкрепа на британското кино и телевизия.

Връчвайки златната маска на Нейно Величество, председателят на БАФТА Джон Уилис нарече кралската особа "най-запомнящото се момиче на Джеймс Бонд в историята". Става дума за малката роля на британската кралица в късометражния филм, с който започна предаването за откриването на Летните олимпийски игри в Лондон миналата година. В клипчето агент 007
/Даниъл Крейг/ отидe на аудиенция при Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, след което двамата осъществиха парашутен "десант" от хеликоптер на олимпийския стадион.

"Много се радвам, че всички ние, актьори, режисьори, продуценти, имаме възможността да отвърнем на доброто с добро, заяви на церемонията по награждаването Уилис. Ние присъждаме почетната награда на човека, който дълги години оказваше незабравимата си подкрепа на киното и телевизията. Връчването на тази награда е огромна чест за мен", каза председателят на БАФТА на кралицата.

Тържествената церемония по награждаването се проведе в Уиндзорския дворец в присъствието на 300 гости. Призът бе връчен на Елизабет Втора от британския актьор и режисьор Кенет Брана. Той се пошегува, че ако кралицата реши да продължи кариерата си на актриса след олимпиадата, тя ще бъде затрупана от предложения. "Някои от моите колеги са готови тутакси да ви предложат роля в бъдещ филм", каза Брана.