Китайска космическа станция може да изгори в земната атмосфера между 29 март и 4 април, показват последните изчисления на нейната траектория. Може ли отломки да паднат над България?

За проблемите с „Тиенгун 1“, в превод „Небесен дворец 1“, ви разказахме още през октомври миналата година.

Преди Китай да изгуби контрол върху него, проектът беше той да има сервизен, команден и обитаем модул за астронавтите. Сега 8-тонното съоръжение от само два отсека е на около 200 километра над Земята.

Снимка: bTV

Вероятно при навлизането в атмосферата първо ще се откъснат слънчевите панели. След това корпусът ще се нажежи и изгори на 20-ина километра над повърхността.

Но какво ще се случи, ако отломки от „Небесния дворец“ все пак паднат на Земята?

Снимка: bTV

Според изчисленията на учените парчета от китайската станция може да паднат в зоната от Орегон в Съединените щати, през България, до японският град Сапоро.

Ако случайно откриете такива, по-добре не ги пипайте, съветва един от малкото български специалисти по космическо право – Рада Попова.

Снимка: bTV

„Те трябва да бъдат върнати на Китай, като преди това, използвайки всички публични средства, трябва да се уведомят властите в съответната държава, и Китай като изстрелваща страна, че такива части от космически обект са намерени“.

Възможно е отломките да са радиоактивни или с високо съдържание на канцерогенни вещества. Ако все пак нанесат щети на имот или дори човек, международните договори за Космоса, подписани и от България, са в интерес на потърпевшите.

„Тогава държавата, която изстрелва космическата станция, в случая Китай, е длъжна да плати обезщетение, което даже не е ограничено в своя размер“ казва Попова.

„Дори малки отломки да паднат, е изчислено, че вероятността някой да бъде ударен от тях е около 1 на 27 милиарда“, успокоява тя.

Навярно изгарянето в атмосферата на „Небесния дворец“ ще изглежда като красива падаща звезда. Ако успеете да го снимате, изпратете ни снимките в платформата „Аз, репортерът“.