Алберт Айнщайн е бил страстен почитател на творбите на българския художник Борис Георгиев.

Двамата се срещат за първи път през декември 1928 г. в дома на физика в Берлин. За да представи своето изкуство, Георгиев представя на физика авторски портрет на бащата на Индира Ганди – Джавахарлал Неру.

„Айнщайн казва, че в този портрет вижда изкуство, което е сравнимо с изкуството на Леонардо, но не с изкуството на съвременниците”, разказва директорът на художествената галерия „Борис Георгиев” във Варна Пламена Димитрова. 

Съпругата на Айнщайн, също е впечатлена от таланта на българския художник и му предлага направи портрет на великия физик. Борис Георгиев се отзовава и започва да наблюдава работата на физика в дома му. Портретът е готов само за час и половина.

„Айнщайн остава изумен от това, което вижда. Той казва „как може да се постигне духовната същност на един човек така, както вие сте го направили”, разказва още директорът на галерията.

През 1929 г. по случай своя 50-годишен юбилей, Алберт Айнщайн изпраща на своите приятели по света отпечатъци именно от портрета, нарисуван от българския художник. Той не пропуска и да изпрати писмо до своя вече любим художник.

„Вашето изкуство ме накара да се почувствам в ония сфери, дето далеч от земни неволи и страдания душата намира отмора", пише физикът.

Вижте повече във видеото: