Социалните мрежи загряха от коментари за появилия се призив „Опра Уинфри – президент” след речта на телевизионната водеща на церемонията на наградите „Златен глобус” . Уинфри стана първата афроамериканка със „Златен глобус” за цялостен принос.

Опра се обърна към жените жертви на сексуално насилие и обяви началото на нова ера. „Когато новият ден най-накрая настъпи, това ще е заради много прекрасни жени, много от които са в залата тази вечер, както и на някои забележителни мъже, които се борят упорито и ни поведоха към момента, когато на никого няма да се налага да казва: „Аз също”, заяви тя. 

Социалните мрежи загряха от коментари. „Поздравления, Опра, ти си истински пример за подражание. Ти промени живота ми”, написа Марая Кери.

„Опра е най-великата на всички времена”, е мнението на Фарел Уилямс. 

Някои изтълкуваха думите на звездата като заявка за Белия дом. Появиха се публикации с хаштаг „Oprah2020” и „Опра – президент”. 

Думите ѝ напомниха за записа със скандалните думи на Доналд Тръмп към жените от предизборната кампания. 

Имаше и критики –  от обвинения в лицемерие до компрометиращи снимки с продуцента Харви Уайнстийн.

Опра засега не коментира спекулациите, а от екипа на Тръмп обявиха, че той се готви за втори мандат, дори съперникът му да е Опра Уинфри.

Според участниците в проучване на института „Пъблик полиси полинг”, публикувано през март, Опра Уинфри би спечелила през 2020 г. срещу Доналд Тръмп с 47 на 40%.

Елегантната 60-годишна жена е изцяло в крак с времето, както показват също битката й за каузата на жените, и нейният път, започнал от гражданското общество.

„За мнозина в САЩ политическият опит всъщност е недостатък, а не коз в изборната надпревара”, подчертава Синди Розентал, преподавател по политически науки в университета на Оклахома, както доказа победата на Доналд Тръмп.

Коефицентите на британската букмейкърска къща „Уилям Хил” показват зрелищен възход на момичето от Мисисипи, тръгнало с голямо изоставане, а сега с равни шансове с Мишел Обама.

Доналд Тръмп обаче трудно ще бъде победен, коментира пред АФП говорител на „Уилям Хил”, цитиран от БТА.

Демократ по душа, при все че се държи на разстояние от партията, Опра е далеч по-малко популярна сред привържениците на републиканците, само 30% от които имат положително мнение за нея, според резултатите от проучване на университета „Куинипиак” от март.

Имиджът й обаче е много по-консенсусен от този на Тръмп, а дарбата да показва съпричастност я превърна в най-добрата интервюираща журналистка в САЩ и е сред основните причини за нейния успех.

Предприемач също като сегашния президент, тя обаче има зад гърба си доста различна кариера, а историята на живота й изглежда близка на хората.

„Доналд Тръмп наследи богатство и успя да се възползва от него”, подчертава Синди Розентал, докато Опра Уинфри „постигна всичко само със своите собствени качества”.