Затлъстяването е сериозно заболяване, което може да отключи други тежки болести. В днешно време да се храниш здравословно и умерено е сериозно предизвикателство. След като всички битки с многото наднормени килограми са завършили неуспешно, какви са крайните средства за справяне с болестното затлъстяване?

Тогава се прибягва до хирургична намеса, до това се стига, когато другите мерки не помагат, каза в предаването „Тази събота”, д-р Константин Гроздев, коремен хирург в Александровска болница.

При пациенти с тежко затлъстяване само с операция може да се постигнат нужните ефекти и да се задържи теглото, уточни д-р Гроздев. Това лекува и съпътстващите заболявания – хипертония, диабет.

По думите на д-р Гроздев през последните години се налагат методите оперативно намаляване обема на стомаха и стомашният байпас, и се отрича ползата от т. нар. стомашен пръстен.

Рисковете при тези операции са много по-малки от рисковете за здравето при затлъстяване, категоричен е специалистът.

До хирургична интервенция е прибегнала Цветомира Радойкова. Постигнала е впечатляващи резултати само за три месеца и казва, че вече живее нов живот.
Тя е преподавател в столично училище.  Казва, че от малка е била едро дете. С времето и поради естеството на работата ѝ, която изисква стоене на едно място, килограмите започнали да се трупат бавно и трайно.
Не веднъж е пробвала диети. Преди 9 години дори успява да свали цели 35 килограма. Когато спира режима обаче, познатият йо-йо ефект бил на лице и постигнатият резултат бързо изчезнал

Тогава решава да пробва със стомашен байпас. Когато отива в Александровска болница е на прага на диабет, с високо кръвно и холестерол.

За три месеца е отслабнала с 30 килограма. Борбата на Цветомира ще продължи още 2 години, но впечатляващият резултат още на третия месец я кара да се чувства нов човек.