Каква е тайната на дълголетието? Отговора търсят група генетици, които тръгват из страната, за да изследват българските столетници.

Възможно ли е да пием алкохол, да сме запалени пушачи, да водим нездравословен начин на живот, но въпреки това да доживеем до 100 години? Отговорът е да, ако имаме гените за това.

”Ние генетиците мислим, че гените са това, което предначертава приблизително разбира се, дава една прогноза за продължителността на живота. Т.е. ще го онагледя с пример: ако определен човек има сериозна генетична мутация, която предразполага към хронично заболяване на ранна възраст, тогава какъвто и начин на живот да води ако заболяването няма лечение, той ще загине”, казва Любомир Балабански.

Оказва се, че в България столетниците са около 250 и това не е много. В сравнение с другите европейски държави сме чак на 29-то място. Мит е също и че Родопите са място с концентрация на столетници. Всъщност най-много има в София.

„Работим по един проект, който цели да разгадае генома на българския столетник. Събираме проби от възможно най-много столетници от страната. След това извършваме анализ и се надяваме да открием факторите, които предразполагат, за един по-продължителен и здравословен начин на живот. До момента сме събрали ДНК от около 45 столетника… при срещите ни със всеки ние провеждаме едно интервю, тъй като целим да разберем за техния начин на живот, диетата им, какви лекарства взимат и учудващото е, че не наблюдаваме определен хранителен режим, повечето хора казват цитирам: каквото е имало, това сме яли... важно е, че не са преяждали и медицинската им история е чиста. Повечето не взимат и никакви лекарства”, казва още генетикът. 

Едно генетично изследване дава информация не само за физическите ни данни, но и за характера. И въпреки че водещи са добрите гени, не разчитайте само на тях ако водите нездравословен начин на живот е съветът на генетиците.

„Нещата не са толкова черно-бели. Генетиците не сме гадатели. Ако има варианти, които ясно ни говорят за предразположение към тежко генетично заболяване, сърдечно-съдово, онкологично, тогава може човек да отреагира. Много хора казват: какъв е смисъла аз да знам, че ще се разболея от неща, но има много заболявания, които могат да бъдат превентирани. Човек, ако знае за раково заболяване, че е предразположен, може да си наложи профилактика и да го хване рано, така че да бъде лечимо”, обяснява Любомир Балабански.

С профилактика или без българите сме с ниска продължителност на живота. У нас средната възраст за мъжете е 71 години, а за жените 78.