Скандалът с обвинения в сексуални посегателства продуцент Харви Уайнстийн променя корпоративния облик на Холивуд. Този скандал в шоубизнеса повлича лавинообразен процес след себе си. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV Благой Иванов, кинокритик и издател.

„Голяма част от хората са изненадани наужким, били са наясно с това”, посочи той.

По думите на журналиста Владислав Апостолов не говорим просто за сексуален хищник, а за особено радикален перверзник.

„Харви Уайнстийн е централна фигура в Холивуд. Той е демиургът на възраждането на независимото кино от края на 80-те години. Той стои зад почти всеки голям независим хит, взема проекти, които не са толкова комерсиални и ги прави престижни и достойни за награди като „Оскар” и „Златен глобус”. Той стои зад цялата кариера на Куентин Тарантино, продуцент е на „Криминале” и на „Влюбеният Шекспир”, за който взема „Оскар”, отбеляза той.

„Колко са актрисите, които си замълчаха? Колко от актрисите, които днес познаваме, са му били любовници и са имали сексуални връзки с него за роли? Колко от ролите, които ние харесваме във филмите, които сме гледали, всъщност са били не продукт на талант, а на една софистицирана проституция”, попита той.

„Много е странен този проблем - хем знаеш какво чудовище е, хем продължаваш да го търпиш в името на кариерата”, допълни Благой Иванов.

„Има масивно лицемерие – повечето от хората, които са знаели или са подозирали, че Харви Уайнстийн е сериен сексуален хищник, не само че работят с него, не просто толерират неговите трансгресии, те ги поощряват. Той е празнуван, честван, наричан е Бог. Той е фигурата, която символизира срещата между парите, славата, изкуството и престижа”, посочи Владислав Апостолов.

Благой Иванов прогнозира, че най-вероятно компанията на Уайнстийн вероятно ще потъне. ”Надявам се да има честно съдебно дело и той да си понесе последствията”, каза той.