Само броени дни преди началото на кулинарното шоу „Мастършеф” топ готвачът Виктор Ангелов, част от журито на предаването, показа своите нестандартни рецепти специално за зрителите на bTV.

В кухнята на „Мастършеф” той демонстрира как прави баница, тортиля и тост с ютия, както и барбекю сос в кафеварка.

„Много бързо стават нещата, много ефектно и всички други кухненски уреди са ти напълно излишни”, обяснява шеф Ангелов. По думите му за приготвянето на всяко от тези ястия са нужни около 6 – 7 минути.

За да направи плънка за тортилята и сандвича той използва нарязани чушки в два цвята, кашкавал, сирене чедър, бекон и малко люти чушки.

„Това е рецепта, с която лично аз се забавлявам, и в повечето случаи, когато извадя ютиите, бидейки някъде на гости, хората се споглеждат – нали, не сме го викали прането да ни оправя”, шегува се шеф Ангелов. След като оформи тортилята кулинарът поставя върху нея пергаментова хартия .

Много е важно ютията да е на програма за чаршафи, ако е за чорапогащници – няма да стане добре”, уточнява той. Той пече около 2 – 3 минути на всяка страна на тоста и тортилята.

Вижте цялата рецепта във видеото:

Топ готвачът обяснява, че българите все повече обичат да експериментират с вкуса и не се страхуват да опитват ястия от чуждестранните кухнии.

Нищо не може да замени обаче класическата българска баница. Продуктите, необходими за нея, са разтопено масло, кисело мляко, бяло сирене, яйце и „къпани” кори. След като я оформи, той отново я запича за няколко минути с ютията.

Баница
Снимка: btvnovinite.bg

Изненадите обаче не спират дотук, защото шеф Ангелов приготви специален барбекю сос за тостовете в... „бразилска кафеварка”.

„Това, което искам да добавим към меда, соевия сос, кетчупа, бульона и коняка, е малко портокалов сок”, уточнява той. Преди да изтиска от плода обаче, той отделя 2-3 корички, които са есенцията на соса, и ги поставя в цедката заедно с няколко резена от пушения бекон. Накрая добавя и щипка кимион.

Барбекю сос
Снимка: btvnovinite.bg

Едно от най-важните неща за всеки начинаещ и професионален готвач е да опитва това, което готви, съветва кулинарът. За участниците в предаването е необходимо още да работят чисто и да се стараят при презентирането на своите гозби.

„Мастършеф” започва на 27 февруари от 21 ч., като през този сезон продължителността на предаването ще бъде час и половина. Освен това шоуто ще стартира с 21, вместо с 16 участници.