Мила Икюсе създава изкуство от захар – тя изработва изящни захарни декорации върху сладкиши. Нейните творби са толкова прецизно изработени, че спираш да се интересуваш от самия сладкиш. Мила не само прави декорациите за сладкиши, но и преподава курсове за изработването им.

Разказва, че откакто започнала да се занимава с декорациите, забелязва много повече цветята и природата. „Всичко, което пада по земята от дърветата, храстите взимам. Често се разхождам в Ботаническата градина в Женева - има много цветя там, нося си ги в къщи”, казва тя. По думите ѝ често разделя венчелистчетата им и ги изучава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което ме интересува в цветята да ги правя е да не придавам чисто ботаническата структура на цветето, а да го усетя чрез съзерцаване и докосване - характера му, това, което отделя като настроение”, допълва Икюсе.

Мила завършва женевския университет за изкуства и дизайн със специалност моден дизайн. По време на следването си се запознава и влюбва в бъдещия си съпруг Виктор. Двамата решават да изградят живота си в Швейцария, сега имат и две дъщери.

Вдъхновението по захарните цветя ѝ идва, по време на майчинството с втората ѝ дъщеря, когато търси подходяща торта за рождения ден на първата. Така попада на торта с необикновена украса - ръчно направените цветя.

Снимка: btvnovinite.bg

Споредя, че „в момента, в който забелязах цветята на тази торта се появи светкавична мисъл, че аз ще правя цветя, а не заех изобщо от какво са направени. Просто мисълта светкавично се появи аз ще правя това, ще се занимавам с това и ще уча други да го правят”.

За около година и половина се научава сама. Малко по малко хората започват да чуват за нея от уста на уста, както и в интернет. В момента е една от малкото, които водят курсове по това изкуство във френско говорящите страни в Европа. Казва, че развитието ѝ тепърва започва.

Снимка: btvnovinite.bg

Началото на това изкуство се води от Англия и по-точно тортата по случай сватбата на кралица Виктория с принц Алберт. Оттам се пренася в Америка, където американците развиват доста бързо света на захарните цветя. По-късно достига Австралия. "Бих казала, че в Централна Европа започва някъде преди 3-4 години", коментира Мила.

Снимка: btvnovinite.bg

Наскоро Мила издава и учебник по правене на изящните декорации. Той носи нейното име - Мила Икюсе и има небивал успех в Швейцария и цяла френско говоряща Европа.

По думите на автора тя се „изгубвах, докато изработвах цветята за книгите”. Тогава по цял ден се концентрирах изцяло в изработката на снимки, на детайли. Нищо не съществуваше. ... обичам това загубване. Забравях за време, храна, абсолютно всичко, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Освен всичко останало, изработването на цветята има и терапевтично действие, за всички, които го практикуват. Мила споделя, че обича процеса по създаване на цветя. „Това физическо манипулиране е като масаж на отделни центрове на ръцете”, смята тя.

Научете повече в цялото интервю: