3 355 години назад във времето, Древен Египет. На трона на великата империя се възкачва 9-годишният Тутанкамон. Той управлява само 10 години и умира едва 19 годишен, вследствие на тежка травма. 

Това обаче не му попречва да се превърне в едно от най-разпознаваемите лица от световната история. А причината за това е, че неговата гробница, открита през 1922г в Долината на царете, е една от малкото напълно запазени и непоругани от това време. 

Снимка: bTV Media Group

Днес всички ние можем да видим красотата и майсторството на древните египтяни в музеите. Един човек обаче, решава че е време тази съкровища да стигнат и до България.

"Тук показваме 109 от тези открити експонати, те са 5498 откритите. За да се представят, дори в момента египтяните строят нов музей. До днес никой не я виждал цялата изложба.Тази реплика на оригинала е претърпяла една доста сложна сертификация от страна на Министерство на антиките на Египет. За да тръгне тази изложба по света, те нямат право на грешки. Те представят тяхната история – египетската." споделя Атанас Атансов - организатор на експозицията.

Снимка: bTV Media Group

Атанас, за когото египтологията е страст, казва че гробницата на младия цар, разкрива много ценна информация за Древен Египет.

"Те я открита 1922г. и все още откриваме нови неща в нея. Това е първата неразграбена гробница. Тя представя величието на 18-а династия, то е унаследено от всички стари династии. А тук е кулминационният момент. Ние виждаме маска, която е иконата на света, няма нищо по-добро направено от нея. Аз съм прекарал доста време в музея в Кайро пред маската, там оригиналът не може да се снима. Трябваше доста да я наблюдавам. Това ме впечатли най-много, опитвах се да се върна назад и да си представя как този майстор го е правил по този начин. Тази маска е изработена само за 70 дни – колкото е траело мумифицирането на тялото на фараона." добавя Атанас.

Снимка: bTV Media Group

Организаторът споделя, че да избере между всички 1700 копия, само 109, е било доста трудно - само колесниците са 6 на брой, да вземеш една е много трудно. А всички, докоснали се до красотата на египетските съкровища са на едно мнение.

Снимка: bTV Media Group

"Първото, което пленява е работата на самите майстори от древността. Хора, които са работили само с ръцете си. Създавали са такива шедьоври. Днес ние разполагаме с компютри, които могат да измерят до микрон, а представете си тези хора преди 3300 години, какво са правили само с ръцете си. Да, използвали са и математика и то доста добре. Това е първото нещо, което пленява – влизайки вътре, ти виждаш как тези хора, тези майстори, са се грижили за царя си. За тях фараоните наистина са един вид богове." казва Атанас.

Снимка: bTV Media Group

Всеки, който желае да научи повече за живота на Тутанкамон, може да разгледа изложбата до 25 май.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!