Програмистката Ирина Сушко е запалена пътешественичка с необикновена мечта – да обучава роми в Мездра. 

Още от малка пътят на Ирина сякаш е предначертан. Учи в най-добрите училища и започва да работи като програмист още преди да завърши. Момичето с остър и пресметлив ум работи в продължение на 8 годиниq без да спира, докато един ден не решава да си вземе почивка.

„Реших, че трябва да си почина, бях събрала парички и си казах: нека да бъдат 3 месеца и да си намеря малко по-добра работа. Но отидох със сестра ми до Мавриции, след това 1 месец в Щатите, толкова много ми хареса, че не успях да спра. И така пътувах близо 3 години”, разказва Ирина Сушко.

За тези 3 години обикаля 5 континента, 53 държави, понякога пътува сама, понякога с приятели, понякога без план и багаж, но винаги с вяра в сърцето, че това е най-правилното нещо за нея. И с мотото: да събира моменти, а не вещи.

Докато пътува създава и блог, в който разказва за приключенията си. Wonder and learn или „Търси и се учи” е мястото, в което тя разказва за многобройните си приключения и хората, които среща по пътя.

„Има много пътешественици от Западна Европа. Те са в две групи – или млади след университет, или на 30, 35 години преосмислили живота си и искат да променят нещо. И са много интересни. …срещнах едно момиче, което тръгва от Белгия и стига до Тайван на автостоп, включително и на ферибота. Целта е да преоткриват света. Наистина това отваря съзнанието, прави те много възприемчив към хората, а това е много важно. Ако искаме да живеем в един отворен свят, трябва да се опитаме да опознаем отсрещния човек, култура и така ще се постигне разбирателство”, казва още Ирина.

Тя е родената в семейство на баща украинец и майка българка, израства в Ихтиман. И днес въпреки, че е повече гражданин на света, тя мечтае за социална промяна в България и иска да остане тук.

„Искам да направя училище за роми в Мездра. Аз съм от Ихтиман, там имаме много роми, повече от 50% ромско население. Искам да създам училище там и да обучавам. Вярвам в образованието, то отваря много врати, това е моята мечта за работа. Да мога да пътувам естествено, да стъпя на всеки континент и да имам семейство…

Имам добрия пример – пътувах около 2 месеца всеки ден с влак и си имах едно приятелче ром. Той работеше, изкарваше си парички, инвестираше ги в това да учи и това много ме мотивира. Видях, че човек ако успее да се интегрира, от там нататък живее хубав живот. И това искам да постигна”, обяснява пътешественичката.

В момента на Ирина ѝ предстои да снима документален филм за непознатите планини в Грузия, а през април да опознае студената Исландия.