Йоко Оно, вдовицата на застреляния музикант от "Бийтълс" Джон Ленън, получи в Берлин наградата за мир и разбирателство между народите на Германския институт за международни отношения.

"Със своята активна дейност г-жа Оно съдейства за разбирането, че мирът е една абсолютна ценност за човечеството и че изкуството и културата могат да бъдат впрегнати в негова полза", се казва в мотивите за награждаването.

Церемонията се проведе в зала за приеми в близост до Бранденбургската врата в присъствието на германския министър на външните работи Гидо Вестервеле.

"Това отличие е и едно послание за мен, заяви Йоко Оно при награждаването си. Тя показва, че сте разбрали какво правя. Сега е време за действия. Мислете за мира, действайте в полза на мира и разпространявайте мира. Ние трябва да оставим на бъдещите поколения един мирен свят!"

Награда ще получи и известната холивудска актриса Шарън Стоун за активната й дейност в помощ на жертвите на СПИН по света. Това ще стане по време на 13-ата Световна среща на Нобеловите лауреати за мир във Варшава, която ще се състои от 21 до 23 октомври.

Церемонията ще се проведе в Националната опера в полската столица в присъствието на лауреатите Далай Лама, Лех Валенса, Фредерик де Клерк, Михаил Горбачов и др.

Предишни носители на награди от Световната среща на Нобеловите лауреати за мир са били Шон Пен, Ани Ленъкс, Боно, Джордж Клуни, Дон Чийдъл, Боб Гелдоф, Роберто Баджо, Питър Гейбриъл, Кат Стивънс, Роберто Бенини.