Големият бариерен риф рискува да се превърне в сметище, ако австралийското правителство не забрани изливането на отпадъци от изкопни работи в този морски парк, предупреди Световният фонд за дивата природа, цитиран от Франс прес.

Ако не се вземат мерки, Големият бариерен риф – един от най-скъпоценните хабитати на планетата, може да се превърне в място за изхвърляне на боклук и морска магистрила, заявиха от фонда.

За да се избегне поставянето на Големия бариерен риф, който е в списъка на наследството на ЮНЕСКО, сред застрашените обекти, Австралия през януари нареди да се забрани изливането на отпадъци от изкопни работи в морето.

Според еколози, изливането на отпадъци задушава живеещите в района на Големия бариерен риф корали и водорасли, като ги излага на отрови.

В доклад на фонда се казва, че разширяването на пристанища навътре в морето застрашава естествената красота на обекта. В резултат на това разширяване ще бъде възможно в пристанищата да се доставят 637 милиона тона въглища годишно, вместо сегашните 287 милиона тона.

По този начин капацитът на пристанищния комплекс ще се доближи до този на пристанището в Шанхай, което е най-голямото в света. Осъществяването на проекта обаче не е нужно, тъй като според авторите на доклада сегашният пълен капацитет на пристанищата остава неизползван през по-голямата част от времето.