Изтребителят Су-15, излетял от летище "Жуковски" в Подмосковието, който се е намирал без разрешение в района на тренировъчния полет на самолета с екипаж Гагарин-Серьогин, по невнимание и в условие на облачност е извършил маневра, довела до влизането на самолета на Юрий Гагарин в свредел (щопор), заявява пред журналисти известният руски космонавт Алексей Леонов, като се позова на разсекретени документи.

"Борих се 20 години, за да разкажа истината за смъртта на Юрий Гагарин. В официалното (заключение за смъртта) е написано, че самолетът (на Гагарин) е извършил рязка маневра, завъртял се е, влезнал е в свредел и се е разбил в Земята. Екипажът е загинал. Глупости!" - казва в интервю Леонов във военното Звездно градче в Русия.

По думите на Алексей Леонов той е имал достъп до разсекретените документи на комисията, разследвала смъртта на първия космонавт на планетата.

"На практика всичко се е случило по друг начин: на 27 март 1968 година по време на пилотиране на самолета (с екипаж Серьогин-Гагарин) в същия район без разрешение се е оказал друг самолет: Су-15, изпълнявал полет от летище "Жуковски".

Пилотът е нарушил режима на полета, спуснал се е до височина от 450 метра - а аз знам, тъй като разговарях със свидетели, че е форсирал и в облаците, прелитайки на разстояние 10-15 метра от Гагарин, е завъртял самолета му, вкарал го е в свредел, по-точно в дълбока спирала при скорост от 750 километра в час.

Самолетът (на Гагарин) е извършил завъртане и половина и на излизане (от щопора) се е забил в Земята" - разказва Алексей Леонов. По думите му това вече не е версия, а истинската причина за смъртта на първия космонавт на планетата.

"Моите разсъждения се потвърждават от отварянето на разсекретения плик с изводите на комисията. Тайни няма, има немарливост и нарушаване на режима на полета, но мен ме огорчава друго: че хората, работили в комисията, в това число и Каманин (Николай Каманин), са знаели истината, но са се правели, че не е така. Бих искал и семейството (на Гагарин) да научи истината за смъртта му" - казва Леонов.

Отговаряйки на въпроса на РИА "Новости" кой именно е пилотирал самолета Су-15 и по невнимание е причинил смъртта на първия космонавт на планетата, Леонов казва:

"Дадоха ми възможност да обявя истинската причина при условие, че няма да назова името на летеца, който сега е на 80 години, и здравословното му състояние е твърде тежко. Обещах, че няма да го назова" - казва в заключение Леонов, първият в историята на човечеството космонавт, извършил излизане в открития космос.