Свилен Начев е на 38 години, от Свищов. Свири на барабани, продава музика през интернет и... снима живота.

От фотография се интересува още от тийнейджърските си години, но сериозно към изкуството подхожда през 2011 г.

„Когато професията ми стана хоби трябваше да си намеря друго хоби и това беше фотографията всъщност – обяснява той. – Единственото, от което се интересувам, е визуалността на нещата. Не се интересувам толкова от действителността, от това кое, как, достоверността... Много добрата снимка е със страхотна форма, а гениалната снимка е, когато има и дълбок смисъл“.

Фотоисторията на Начев за годишното поклонение на остров Персин му печели първо място в категорията за фотосерии на БГ ПРЕС ФОТО 2017. На него е връчена и Специалната награда за хуманистична фотография „Шаварш Артин“.

„Тази година имаме няколко истории, които бъркат в раната... Но историята на Свилен Начев събра най-много точки от международното жури – коментира Цветан Томчев, организатор на БГ ПРЕС ФОТО. – Ако погледнем от страната на нейния ефект и послание, тя е изключително хуманна история, защото показва страданието на всички осъдени, загубили здравето и живота си в комунистическия концлагер на остров Персин. В тази история подходът е много любопитен чисто фотографски. Дори лошото време му е помогнало, сякаш и то страда и е в унисон със снимките“.

Снимка: bTV

В конкурса на БГ ПРЕС ФОТО са отличени 240 фотографии. Христо Русев, Георги Палейков и Денис Бучел са само част от отличените тази година.

Наградата за дебют спечели студентката по фотография Беатрис Бочева. Нейната чувствителност я води в бежанския лагер в Идомени, Гърция.

Там най-много я впечатлили децата. „В момента, в който ни видяха, всички тръгнаха да тичат към нас да ни се радват, вземаха ни фотоапаратите и ни снимаха нас – разказва Беатрис. – Аз имах възможността да прекарам време само с едно семейство там и точно заради това, че беше добронамерено към мен, това ме отпусна да се опитам да ги снимам. Защото винаги ми се е струвало много страшно да навлизаш толкова в личното пространство на хората, но някак си те ме допуснаха много и се получи лесно“.

Снимка: bTV

„Постепенно преминаваме от етапа, в който добрите фотографи са добри снимачи на събития. Сега вече не само при нас се искат истории. Истории, които по някакъв начин да вдъхновят, да въздействат на обществото, на някакъв процес“, казва Цветан Томчев.

Според него късметът да улови точния момент „спохожда тези, които са търсещи и които в сърцето си работят и търсят своя герой и история“.

Вижте още във видеото: