„Белгийският крал“ (King of the Belgians) – филм копродукция на Белгия, Холандия и България, заснет почти изцяло у нас и с българско участие, беше представен на 73-ия кинофестивал във Венеция пред пълна зала, а прожекцията завърши с овациисвидетелства Георги Тошев от мястото на събитието.

Филмът е четвъртата съвместна работа на режисьорите и сценаристите Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Заснет е миналата година в България, като в него участват Нина Николина, Валентин Ганев и певици от най-известните български хорове, сред които „Мистерията на българските гласове“, „Филип Кутев“ и квартет „Славей“. Художниците на продукцията и на костюмите също са от България – Сабина Христова и Ека Бичинашвили.

Историята се върти около измисления белгийски крал Николас III и снимките на рекламен филм за него. Докато е на посещение в Истанбул, обаче, Валония обявява независимост и кралят трябва спешно да се върне в страната си. Тогава странен слънчев феномен обърква въздушния трафик и комуникациите и монархът и свитата му са принудени да напуснат Турция, преоблечени като участници във фолклорен ансамбъл, пътуващ за България.

Така започва една одисея през Балканите, по време на която кралят открива реалния свят и истинската си същност.

Валентин Ганев играе зам.-шефът на турските тайни служби, а Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал.

„Белгийският крал“ е номиниран за най-добър филм във втората основна конкурсна програма на фестивала – Orizzonti (Хоризонти). В IMDB той има рейтинг над 8.

Все още сме в началото на фестивала, но този забавен псевдодокументален филм може се окаже един от най-хубавите филми на Биеналето, пише авторитетният сайт ScreenAnarchy.com, специализиран в новини и рецензии на чуждестранни и независими филми, както и в отразяването на фестивали като тези в Сънданс, Торонто, Кан и Берлин.