Вече е ясна песента, която ще представи България на конкурса "Евровизия". Продуцент отново е БНТ. След супер успешните представяния на Поли Генова и Кристиян Костов през последните две години, сега не един, а петима изпълнители ще бъдат на международната сцена – това е новосъздадената група "Екуинокс" (Equinox).

Beautiful Mess на Кристиян Костов и If Love Was a Crime на Поли Генова спечелиха сърцата на милиони и се класираха в топ 5 през годините, в които участваха. Виновникът за успеха на цялостното представяне и на двамата изпълнители е продуцентът и композитор Борислав Миланов. Тази година той създава групата "Екуинокс": Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел, Трей Кембъл и Жана Бергендорф. Това са певци с различна раса, произход, визия и сексуална ориентация с послание към света за толерантност и равенство.

Песента Bones или "Кости" пък разказва за истинските ценности в живота и безусловната любов, тази, която остава и след костите, и отвъд материята. „Да обичаш отвъд костите като тази частица в нашия организъм, която остава хилядолетия след нас и запазва всички травми, всяка болка и никога не оздравява – това е да обичаш безусловно, съвършено и отвъд всякаква материя”, обяснява Миланов.

Името на Жана Бергендорф обаче създаде вълна от недоволство в социалните мрежи и съмнения за нейната стабилност и успешно представяне на конкурса. „Аз й казах: Не мога да ти кажа, че ти ще бъдеш, защото трябва да ми докажеш, че мога да разчитам на тебе, тъй като не сме работили заедно и съм чувал отстрани, че не си много постоянна. Директен бях с нея, тя ми каза: Ок, знам, че е така, но повярвай ми можеш да разчиташ на мене”, разказва продуцентът.

Снимка: bTV

След като песента била избрана за конкурса тя дошла във Виена, за да запише наново вокалите си и тогава убедила екипа, че няма ги провали. И в момента тя продължава подготовката си в австрийската столица.

„Въобще не ми пука кой ме сочи с пръст, бих им казала да сочат себе си, защото в този живот преди да погледнем другия и да го обвиним и да кажем, че той е виновен, трябва да погледнем себе си. Да видим своите собствени грешки. Кои сме ние да съдим този до нас? В тази вселена съществува едно нещо наречено Господ и той е единствения съдник”, категорична е талантливата певица.

Според Борислав Миланов още един плюс е, че сцената на „Евровизия” ще изглежда като космически кораб. На нея няма да има екрани и за това "Екуинокс" ще заложат на светлинно шоу: „БНТ са лимитирани с бюджета си, нашата телевизия има най-ниския бюджет от „Евровизия”. Имаме много добри идеи, които за съжаление не могат да се осъществят. Търсим подкрепа и спонсорства. Всеки, който иска, може да подкрепи този проект. Аз мисля, че имаме доста сериозен шанс тази година да спечелим”.

Групата вероятно ще продължи съществуването си и след конкурса. Но първо -  "Екуинокс" излизат на сцена на 8 май в португалската столица Лисабон, като за българската песен ще могат да гласуват зрителите и журито на 21 държави.