Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас се готви да продаде дела си от 2,02 милиарда долара в Уолт Дисни, показва документ на компанията, внесен в Комисията по ценните книжа и борсите.

Документът предвижда потенциална продажба на 37,1 милиона акции на Дисни, притежавани от тръста на Лукас, но това не означава непременно, че продажбата действително ще се състои. Компанията не съобщава кога може да продаде акциите, нито колко от тях иска да продаде. В документа се посочва, че Дисни може да реши да забрани продажбата на всякакви акции.

"Продавачът на акциите не ни е информирал и не знаем кога или какви суми може да предложи за продажбата на акциите. Той може да реши да не продава никакви акции", се казва в документа. Дисни плати на Лукас отчасти в акции, когато купи компанията му ЛукасФилм миналата година за 4,05 милиарда долара.

Транзакцията позволи на Дисни да планира нова трилогия по научнофантастичната сага "Междузвездни войни", която донесе приходи от около 4,4 милиарда долара от 1977 г. насам. Очаква се от 2015 г. да започнат да излизат по три нови филма на всеки две-три години.