Анджелина Джоли е начело в ежегодната класация на сп. "Форбс" за десетте най-високоплатени актриси, съобщиха световните информационни агенции. Общата сума на доходите им е 182 милиона долара.

Първата позиция на Джоли е донякъде изненадваща, тъй като тя от три години не се е снимала във високобюджетен филм. Оказва се обаче, че от юни м.г. е спечелила 33 милиона долара. Както отбелязва "Форбс", оглавяването на класацията от Джоли се дължи до голяма степен на хонорара от 15 милиона долара за участието й във филма "Господарка на злото" ("Maleficent"), който ще се появи по екраните през лятото следващата година.

Второто място в класацията се заема от Дженифър Лорънс, която е заработила 26 милиона долара. Доходите й значително нараснаха след участието й във филмовата адаптация по романа "Игри на глада", която събра 690 милиона долара приходи от прожекции, а е заснета с бюджет 80 милиона долара.

В челната тройка е също звездата от вампирската сага "Здрач" Кристен Стюарт. Миналата година тя оглавяваше класацията, но сега доходите й са спаднали с 12,5 милиона долара и възллизат на 22 милиона долара.

На четвърта позиция е звездата от сериала "Приятели" Дженифър Анистън - 20 милиона долара, следвана от една от най-големите млади надежди на Холивуд, 24-годишната Ема Стоун - 16 милиона долара. На шеста позиция е Чарлийз Терон, която е спечелила 15 милиона долара благодарение най-вече на договорите си с модна къща "Диор".

На седмо място е носителката на "Оскар" за най-добра актриса за ролята си във филма "Сляпата страна" (2009) Сандра Бълок - 14 милиона долара. Със същите доходи на осмо място място е Натали Портман.

Девета позиция заема Мила Кунис, която със спечелените от нея 11 милиона долара за пръв път попада в класацията. Филмите с нейното участие "Приятелю Тед" и "Оз:Великият и могъщият" събраха общо 1 милиард долара приходи от прожекции. Със същите доходи на десето място е Джулия Робъртс. Голяма част от тях са свързани с договора й с козметичния гигант "Ланком".

Актьорите са спечелили значително по-големи суми. Класацията на "Форбс" за най-високоплатените актьори се оглавява от Робърт Дауни младши, който за една година е спечелил 75 милиона долара. С доходи от над 50 милиона долара са Чанинг Тейтъм, Хю Джакман и Марк Уолбърг.