Прочутият британски майстор-готвач Джейми Оливър разкри, че през 2011 г. отхвърлил възможността да изпълни филмова роля на хобит в замяна на приготвянето на гощавка по случай 50-ия рожден ден на режисьора на поредиците "Властелинът на пръстените" и "Хобит" Питър Джаксън, предаде АФП.

"Бях повикан от изпълнителния продуцент, който ме попита дали мога да приготвя кулинарни специалитети по случай 50-годишнината на Питър Джаксън - довери Оливър пред актрисата Кейт Хъдсън в рамките на ново негово предаване за телевизия Ченъл 4. - Ако бях приел предложението, щяха да ми поверят роля на хобит във филма."

Честването на 50-ия рожден на Питър Джаксън, който е роден през 1961 г., бе по време на снимките на трилогията "Хобит", адаптирана по публикуваната през 1937 г. книга "Хобитът" от Джон Р. Р. Толкин.

"Навремето обаче бях много зает и не можех да загърбя поетите от мен ангажименти", си припомни майстор-готвачът. Той отбеляза, че желание да се превъплъти в подобна филмова роля не му липсвало и че ако бе приел предложението, щял да впечатли съпругата си с костюма си.

Третият и последен филм от трилогията "Хобит" - "Хобит: Битката на петте армии" се появи по екраните в началото на декември.