Фронтменът на Metallica Джеймс Хетфийлд празнува 49-ия си рожден ден днес. Той е роден на 3 август 1963 г. в Лос Анджелис. Като вокалист и ритъм китарист, той е съосновател на една от най-известните рок и метъл банди в света, заедно с барабаниста Ларс Улрих. Двамата са с голям принос за създаването и утвърждаването на бързия жанр траш метъл.

Metallica формира т. нар. „Голяма четворка” на траша, заедно с групите Anthrax, Slayer и Megadeth.

Джеймс Хетфилд е роден в семейството на шофьор на камион и оперна певица. На 9-годишна възраст започва уроци по пиано, които не продължават дълго. След това свири на барабани, преди да се ориентира към китарата в тийнейджърските си години. Първата му рок група се нарича Obsession и е вдъхновена от творчеството на Black Sabbath, Thin Lizzy, Beatles, Venom, Led Zeppelin и Deep Purple.

По-късно Джеймс Хетфийлд се мести в Калифорния, където основава група с името Phantom Lord, вдъхновила го да напише едноименната песен от първия албум на Металика Kill’em All.
След това се връща в родния си град и създава бандата Leather Charm заедно с бъдещия първи басист на Metallica – Рон Макговни. В репертоара им влизат кавъри на Iron Maiden и Thin Lizzy. Не след дълго обаче Leather Charm се разпада.

И така докато един ден Джеймс Хетфийлд попада на обява в местния вестник от датския барабанист Ларс Улрих, който търси желаещи за сформирането на „нестандартна рок група”. Калифорниецът откликва на офертата и по този начин се поставя началото на първия състав на Metallica. Двамата записват песента Hit the Lights, която впоследствие намира място в първия албум Kill’em All.

Малко по-късно към групата се присъединяват старият партньор на Джеймс Хетфийлд – басистът Рон Макговни и китаристът Дейв Мъстейн. В началото Хетфийлд иска само да свири на ритъм китара, но се заема и с вокалите, след като бандата не намира по-подходящ вариант от него. След това групата претърпява някои промени в състава си, но фронтменът и барабанистът са част от нея от самото й начало досега.

През 1992 година по време на концерт от турнето на Metallica с Guns N’Roses Джеймс Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което причинява изгаряния трета степен на лявата му ръка. Заради това групата е принудена да продължи турнето с повикания на помощ гост китарист от Metal Church Джон Маршал. Джеймс Хетфийлд все пак е в състояние да завърши оставащите концерти, изпълнявайки само вокалите.

Фронтменът на Metallica има дългогодишен проблем с алкохола, заради който влиза в клиника през 2001 г. Там прекарва 11 месеца, през които бъдещето на групата е поставено под въпрос. Бандата се завръща с албума си St. Anger , издаден през 2003 г.

„Всеки път когато отивах да пия, бях в търсене на нещо ново. Но всеки път беше едно и също. Събуждах се в някакво легло с някакъв човек, имах махмурлук и концерт вечерта. И истината е, че той беше един и същ всеки път. Но сега животът е… доста интересен без алкохола”, споделя Джеймс Хетфийлд за алкохолните си подвизи.

През 1997 г. той се жени за дългогодишната си приятелка Франческа, от която има 3 деца – Кали, Кастор и Марсела Франческа.

Metallica изнесоха концерт в България 3 пъти – през 1999 г. в Пловдив, както и през 2008 и 2010 г. на Националния стадион „Васил Левски”.